Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Verstandige keuze om Vlaamse overheidssteun aan bedrijven te rationaliseren

NSZ reageert tevreden op de beslissing van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) om de steun die de Vlaamse overheid biedt aan ondernemers laagdrempeliger, eenvoudiger en transparanter te maken. Vanaf 1 april 2016 zullen Vlaamse kmo’s terecht kunnen bij de vertrouwde, maar aangepaste KMO Portefeuille, die enkel nog zal focussen op advies en opleiding, en de KMO Groeisubsidie voor bedrijven die willen groeien, internationaliseren en innoveren. “Daarmee zal de ondersteuning van de Vlaamse overheid een pak overzichtelijker worden”, maakt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zich sterk. “Nu zagen ondernemingen te vaak door het bos de bomen niet meer.” Zeer positief is ook dat er bij de KMO Portefeuille geen voorafgaandelijke toestemming meer nodig is van overheidswege.

NSZ stelt tevreden vast dat de Vlaamse regering ondernemers en kmo’s zoveel mogelijk kansen wil geven door de bestaande overheidssteun te rationaliseren. De KMO Portefeuille werd de afgelopen jaren volgeladen met verschillende onderdelen, waardoor de geboden steun niet altijd even duidelijk was. “Ook bij NSZ kregen we daar van leden een pak vragen en klachten over”, weet voorzitter Christine Mattheeuws. “Daarom is het goed dat minister Muyters vanaf 1 april kiest voor slechts twee complementaire elementen: de KMO Portefeuille en de KMO Groeisubsidie. Dat verhoogt de duidelijkheid van de Vlaamse overheidssteun aanzienlijk.”

De vereenvoudigde KMO Portefeuille zal zich specifiek richten op ondernemingen die opleiding en advies nodig hebben. Nieuw daarbij is dat er geen voorafgaandelijk fiat van de overheid meer nodig is, wat NSZ toejuicht. Een onderneming mag dus sowieso advies of opleiding aankopen en krijgt vervolgens, na het indienen van een steunaanvraag, de steun gestort. Die bedraagt 40 procent voor kleine ondernemingen (met een plafond van 10.000 euro per jaar) en 30 procent voor middelgrote ondernemingen (plafond van 15.000 euro per jaar). Voor bedrijven die willen groeien, innoveren, internationaliseren of transformeren is er ook steun voorzien via de KMO Groeisubsidie. De Vlaamse overheid komt hier voor 50 procent van de kost tussen (per jaar maximaal 25.000 euro voor extern advies en maximum 25.000 euro voor een aanwerving).

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Dat de Vlaamse overheidssteun nu overzichtelijker zal worden, is alleen maar toe te juichen. Ondernemers hebben immers geen tijd om in een kluwen van maatregelen te zoeken. Zij focussen zich immers op hun ‘core business’. Hun dagelijkse activiteit neemt dikwijls zoveel tijd en energie in beslag dat er voor reflectie of analyse geen plaats is. Op die manier verliezen ze het groter geheel te vaak uit het oog en zien ze bepaalde opportuniteiten, tekortkomingen en verbeterpunten helemaal niet meer, met alle gevolgen van dien voor de continuïteit of groei van hun onderneming. Efficiënte, makkelijk te vinden steunmaatregelen kunnen hen hierbij helpen.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer