Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Verstandige eerste zet om tijdelijke werkloosheid uit overmacht toe te laten in Brussel

Verstandige eerste zet om tijdelijke werkloosheid uit overmacht toe te laten in Brussel

Ondernemingen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mogen vandaag de tijdelijke werkloosheid inschakelen wegens overmacht, zo deelde federaal minister van Werk Kris Peeters net mee. Daarmee kunnen bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de terreurdreiging (bijv. gesloten winkelcentra, staking openbaar vervoer,…) de economische schade voor een stuk beperken. “Een verstandige eerste zet”, zo oordeelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Een uitzonderlijke situatie als deze vraagt om uitzonderlijke maatregelen.” Tegelijkertijd stelt de ondernemersorganisatie vast dat ook heel wat ondernemingen uit de Vlaamse rand in de problemen kwamen door de terreurdreiging in Brussel.

Ondernemingen uit het Brussels Gewest die als gevolg van de terreurdreiging met overmacht geconfronteerd worden, kunnen hun werknemers vandaag op tijdelijke werkloosheid plaatsen. Dat kan wel enkel wanneer het werk onder geen beding elders kan gedaan worden, bijvoorbeeld thuis of in een satellietkantoor. De maatregel zal dus vooral efficiënt zijn voor horeca- en handelszaken. Een tijdelijke werkloze krijgt per dag een werkloosheidsuitkering van 28,04 tot 62,44 euro afhankelijk van zijn gezinssituatie.

NSZ vindt het een verstandige zet van minister Peeters om de tijdelijke werkloosheid uit overmacht in te voeren voor de getroffen Brusselse ondernemingen. “Anderzijds kregen we vandaag ook al veel vragen van ondernemingen uit de Vlaamse rand wiens in Brussel wonende werknemers niet op het werk geraakten vanwege het platliggen van de metro. Dergelijke ondernemingen zouden ook een dossier met vraag tot tijdelijke werkloosheid moeten kunnen voorleggen aan de RVA”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Tot slot geeft NSZ nog veel vragen te hebben gehad van Brusselse ondernemers over gederfde inkomsten. Als de situatie nog een aantal dagen aanhoudt, zal er zeker gesproken moeten worden over compensaties. Dat zal NSZ, indien nodig, ook doen met de beleidsmakers.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer