Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Verplicht informeren over allergenen: overgrote meerderheid horeca en voedingswinkel springt hier zorgvuldig mee om

Sinds 13 december 2014 moeten restaurants en voedingswinkels, zoals bakkers en slagers, hun klanten informeren over de allergenen die al dan niet in hun aangeboden maaltijden en niet-voorverpakte voedingsproducten zitten. De controleurs van het FAVV hebben nu vastgesteld dat slechts 60 procent schriftelijke en 34 procent mondelinge info-overdrachten over allergenen conform waren. Dit zou de indruk wekken dat de bakkers, slagers en horeca-uitbaters hier niet veel aandacht aan schenken. Niets is minder waar. Heel wat handelaars hechten hier veel belang aan, maar vinden het niet altijd gemakkelijk om aan de wetgeving en de vragen van de consumenten te voldoen. Bovendien worden de handelaars en uitbaters op hun vingers getikt omdat hun borden bijvoorbeeld niet voldoende leesbaar zijn of omdat het niet duidelijk is verwoord. Nu de wetgeving ongeveer anderhalf jaar in werking is, dringt een evaluatie zich op. NSZ is momenteel de pijnpunten van de handelaars en de uitbaters in kaart aan het brengen en wil weldra samenzitten met de bevoegde minister van middenstand Borsus.

Horecazaken en voedingswinkels allerhande moeten sinds 13 december 2014 hun klanten verplicht informeren over bepaalde allergenen (zoals gluten, eieren, noten, vis en schaaldieren, mosterd e.a.) in hun maaltijden en niet-voorverpakte voedingsproducten. Aanvankelijk wilde men dat beide sectoren die informatie enkel schriftelijk zouden meedelen, bijvoorbeeld via etiketten, maar uiteindelijk werd beslist dat informatie over de aanwezigheid van allergenen ook mondeling mag worden doorgegeven. Voorwaarde is dan wel dat de horecazaak of de voedingswinkel hun klanten hierover informeren via een vermelding op een plakkaat, een affiche, de menu’s en zo meer. Uit onderzoek dat de ondernemersorganisatie afnam bij horecazaken en voedingswinkels, blijkt dat de overgrote meerderheid voor mondelinge communicatie kiest.

De controleurs van het FAVV hebben nu vastgesteld dat slechts 60 procent schriftelijke en 34 procent mondelinge info-overdrachten conform waren. Dit zou de indruk wekken dat de bakkers, slagers en horeca-uitbaters hier niet veel aandacht aan schenken. Niets is minder waar. Heel wat handelaars hechten hier veel belang aan maar vinden het niet altijd gemakkelijk om aan de wetgeving en de vragen van de consumenten te voldoen. Sommige consumenten gaan soms heel ver in hun vraagstelling waarbij de handelaar of uitbater soms de indruk heeft dat er meer gepolst wordt naar de keukengeheimen dan naar de allergenen.

Handelaars en uitbaters worden door het FAVV op hun vingers getikt omdat hun borden bijvoorbeeld niet voldoende leesbaar zijn of omdat het niet duidelijk is verwoord. Voor horecazaken, slagers, bakkers en andere voedingswinkels is het administratief onmogelijk om die informatie schriftelijk heel keurig op borden of affiches mee te delen, te meer omdat hun aanbod heel frequent wijzigt. Een zelfstandige weet beter dan wie ook wat er allemaal in de producten zit en wil daar ook open en transparant over communiceren omdat dit de service ten goede komt, maar hij weet niet altijd goed hoe hij alles snel en goed moet uitgelegd krijgen. Sommige consumenten zijn immers ook niet altijd zo precies in hun vraagstelling.

Nu de wetgeving ongeveer anderhalf jaar in werking is, dringt een evaluatie zich op, zegt NSZ. De ondernemersorganisatie is momenteel de pijnpunten van de handelaars en de uitbaters in kaart aan het brengen en wil weldra samenzitten met minister van middenstand Borsus, aldus nog NSZ-voorzitter Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer