Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Veroordeling inbreuk rookverbod: cafés hebben dringend ondersteuning nodig

Veroordeling inbreuk rookverbod: cafés hebben dringend ondersteuning nodig

Een café-uitbaatster uit Affligem krijgt een boete van 1800 euro omdat ze het rookverbod niet respecteert. Als ze bij een volgende controle nog in overtreding is, gaat het café gedurende twee maanden dicht. De wet is inderdaad de wet, beseft NSZ, en deze sanctie is een toepassing van de wet, maar anderzijds moet de overheid dringend beseffen dat veel cafés niet zullen overleven zonder compensatiemaatregelen voor het rookverbod in de horeca.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een café-uitbaatster veroordeeld tot een boete van 1800 euro en een sluiting met uitstel omdat er in haar café nog gerookt werd. Indien ze bij een nieuwe controle opnieuw tegen de lamp loopt, zal ze haar café gedurende twee maanden moeten sluiten.

“De wet is de wet en wij hebben nog nooit opgeroepen om eender welke wet niet na te leven en te omzeilen”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Trouwens, cafés die het rookverbod aan hun laars lappen zorgen voor oneerlijke concurrentie tegenover de overgrote meerderheid die de asbakken consequent weert.”

Om de Belgische cafécultuur niet teloor te laten gaan, pleit NSZ voor grondige  en dringende compensatiemaatregelen voor de horeca. Sinds het rookverbod is het aantal faillissementen en stopzettingen immers gevoelig gestegen. Ondertussen blijft een solide relanceplan voor deze noodlijdende sector al jaren uit, ondanks alle beloftes. Om de horeca, die na het rookverbod nu ook een tweede klap incasseert met de witte kassa, te ondersteunen, pleit NSZ ervoor om de btw op voeding (nu 12 procent) en drank (nu 21 procent) te verlagen naar 6 procent en een verdere, algemene loonlastenverlaging voor de sector door te voeren.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer