Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Verontrustend: slechts 4 op de 10 ondernemers weten wie hun wijkagent is

Nu de donkere maanden opnieuw ingezet zijn, stijgt ook de criminaliteit tegenover ondernemingen. De lokale politiezones beschikken met hun wijkagenten en hun preventieadviseurs over meer dan geschikte krachten om de ondernemers bij te staan bij de beveiliging van hun zaak. Alleen, ze zijn veel te weinig gekend. Slechts 41 procent van de ondernemers weet wie hun wijkagent is, terwijl amper één op de drie ondernemers weet dat ze via hun lokale politiezone een beroep kunnen doen op een gratis preventieadviseur. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 616 zelfstandigen en zaakvoerders van kmo’s hebben deelgenomen. “Daarom vragen wij aan de lokale politiezones om proactief op te treden en elke ondernemer in contact te brengen met hun wijkagent en hun preventieadviseur”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Iedere ondernemer moet weten wie hun wijkagent en wie hun preventieadviseur is.”

Ondernemingen zijn tijdens de donkere herfst- en wintermaanden vatbaarder voor diverse vormen van criminaliteit, zoals diefstal, inbraak of overval. Steeds meer ondernemingen beveiligen zich hier ook tegen, maar vergeten dat ze een bondgenoot kunnen vinden in de lokale politiezones. Enerzijds is er de wijkagent, die het aanspreekpunt moet vormen voor de wijk en de daarin gevestigde ondernemers. Uit onderzoek van NSZ blijkt nu dat slechts 41 procent van de ondernemers weet wie hun wijkagent is. Dat is erg weinig. Ondernemers die hun wijkagent wel kennen, zijn wel enthousiast: 81 procent onderhoudt er goede contacten mee. “Aan de wijkagent kunnen ondernemers onder meer verdacht gedrag, vandalisme en zo meer signaleren. Op die manier kan de lokale politie doen wat moet en merken criminelen dat ze geen vrijbrief krijgen in de wijk”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Nog erger is het gesteld met de bekendheid van de preventieadviseurs. In alle politiezones van ons land werken er één of meerdere preventieadviseurs die speciaal opgeleid zijn om burgers en ondernemers advies te geven over hoe zij bepaalde vormen van criminaliteit kunnen indammen. Slechts 32 procent van de ondernemers is van dit aanbod op de hoogte. Ter vergelijking: uit een gelijkaardig onderzoek dat begin 2014 werd afgenomen bleek toen dat 48 procent van de ondernemers wist dat ze een beroep konden doen op die preventieadviseurs. Bovendien valt op dat slechts een kwart (24 procent) van de ondernemers die het aanbod kennen de preventieadviseurs al effectief heeft ingeschakeld. Ook hier geldt nochtans dat zij stuk voor stuk zeer positief zijn over het gekregen advies. Wanneer een ondernemer te horen krijgt waar de zwakke plekken van zijn zaak liggen en dat die niet noodzakelijk via dure ingrepen kunnen worden aangepast, zal hij daar meteen verandering in brengen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het is lovenswaardig dat de lokale politie met de wijkagenten en de preventieadviseurs twee belangrijke schakels in handen heeft die dicht bij de ondernemers kunnen staan en hen verder kunnen helpen en adviseren, maar het is jammer dat de politiezones niet kiezen voor een proactieve aanpak en dat aanbod niet automatisch in de verf zetten bij de ondernemers. Eigenlijk zou elke ondernemer op zijn minst één bezoek moeten krijgen van de wijkagent en de preventieadviseur om hen vervolgens bij eventuele nood te kunnen contacteren.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer