Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Verbod plastic zakjes in Brussel: beloon winkels die hernieuwbare draagtassen aan hun klanten aanbieden

De Brusselse regering verbiedt het gebruik van plastic zakjes aan de kassa vanaf 1 september 2017. Een jaar later zal dat verbod ook gelden voor alle plastic zakjes in de rayons. Daarmee volgt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Wallonië, waar zo’n verbod ingaat op 1 december 2016. Ook de Vlaamse regering is gewonnen voor zo’n verbod, maar heeft er nog geen startdatum voor afgebakend. “Een verbod op het gebruik van plastic zakjes is vergaand, maar daarentegen is het duidelijk dat de consumptie van plastic ingeperkt moet worden”, beseft NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Dat kan volgens NSZ door te werken met biologisch afbreekbare zakken die het milieu niet vervuilen of, beter nog, met ecologisch verantwoorde, herbruikbare zakken. Die laatste kunnen wel maar ten volle gepromoot worden indien de overheid hierin wil investeren door handelaars een financieel steuntje te geven.

Vanaf 1 september zullen klanten in Brusselse winkels geen plastic zakjes meer krijgen aan de kassa. Eén jaar later zal dat ook gelden voor plastic zakjes die de klant gebruikt om bijvoorbeeld fruit en groenten als klant in te verpakken. Daarmee volgt Brussel Wallonië, waar het verbod al in december van dit jaar ingaat voor de zakken aan de kassa en op 1 maart 2017 voor alle andere plastic verpakkingen. Vorige maand liet Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V) ook al weten voorstander te zijn van zo’n verbod.

Hoewel NSZ geen voorstander is van zo’n totaalverbod, begrijpt de organisatie wel dat de consumptie van plastic beperkt moet worden. Europa eist trouwens dat er tegen 2018 maatregelen genomen worden om de consumptie van plastic verpakkingen aan banden te leggen. Om plastic te ontraden, raadt NSZ handelaars aan om met biologisch afbreekbare zakken die het milieu niet vervuilen te werken of, beter nog, met herbruikbare draagtassen ‘made in Belgium’, al dan niet met reclame voor de eigen zaak, die ze dan voor een beperkte prijs kunnen verkopen aan hun klanten of die ze kunnen wegschenken aan hun trouwe klanten. Op die manier voedt de handelaar de consument als het ware op en zal die zijn boodschappen met herbruikbare tassen doen.

Dergelijke ecologische draagtassen kunnen wel enkel maar een succes worden indien handelaars er financieel voor ondersteund worden. Indien dat niet het geval is, zullen zij weinig redenen hebben om in dergelijke tassen te investeren en zal ook de consument niet geneigd zijn om de volle prijs te betalen voor zo’n draagtas. Een financiële ondersteuning voor handelaars om het gebruik van dergelijke tassen aan te moedigen, is niet meer dan billijk vermits zij op die manier mee zorgen voor een belangrijke mentaliteitswijziging die ons leefmilieu ten goede komt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer