Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Vakantiedagen omzetten in cash: maatregel in tegenspraak met huidige tijdsgeest

Vakantiedagen omzetten in cash: maatregel in tegenspraak met huidige tijdsgeest

NSZ is weinig enthousiast over de vorm van loopbaansparen die SD Worx inzet en waarbij vakantiedagen omgezet kunnen worden in cash. “Als werkgever en werknemer het daarover eens zijn, moet het wel kunnen”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “maar voor kleine bedrijven is dat niet altijd even evident om op te vangen.” Daarnaast vindt de ondernemersorganisatie deze vorm van loopbaansparen ook in contradictie met de vele burn-outs en andere langdurige ziektes bij werknemers.

Bij SD Worx zullen werknemers vanaf volgende maand hun extralegale vakantiedagen kunnen omzetten in een budget, in geld met andere woorden. Wie dat budget dan bijvoorbeeld na een aantal jaren vakantiedagen te hebben opgespaard wil gebruiken om bijvoorbeeld extra vrije dagen te kopen voor een lange reis of om minder te gaan werken gedurende een zekere tijd, kan dat dan ook doen. Volgens NSZ kan zo’n formule werken als werkgever en werknemer het erover eens zijn, maar houdt het op het vlak van arbeidsorganisatie wel gevaren in voor kleinere ondernemingen. Die vinden niet zo gemakkelijk iemand die tijdelijk of gedurende enkele uren per week kan inspringen voor iemand die zijn budget van de loopbaanspaarrekening wil gebruiken.

NSZ vindt deze maatregel ook haaks staan op de huidige tijdsgeest. Zo hoort men langs alle kanten dat de stress op de werkvloer te hoog zou zijn. Feit is wel dat het aantal langdurige ziektes, waarbij burn-out een prominente rol opneemt, blijft toenemen. Recent bleek bovendien uit onderzoek van de KU Leuven, de VUB, UGent en de Odisee Hogeschool dat de helft van de Vlaamse werknemers vreest een burn-out te zullen krijgen. “Steevast wordt de werkgever hiervoor verantwoordelijk geacht, wat natuurlijk nonsens is, want een burn-out heeft dikwijls ook met privéredenen te maken. Maar gezien de heersende teneur dat werken aan de basis ligt van al die stress en burn-outs is het wel vreemd om vakantiedagen in te ruilen voor cash”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer