Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Uplace: mocht Vlaamse regering evenveel tijd en energie steken in kleinhandel was die er nu veel beter aan toe

NSZ vindt het ongehoord dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V) een nieuwe milieuvergunning toekent aan Uplace, terwijl de Raad van State de oorspronkelijke milieuvergunning in 2014 vernietigde. “Dit is de zoveelste gunstmaatregel van de Vlaamse regering voor dit buitensporig shoppingcomplex”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “En dat terwijl Uplace de kleinhandel in Vlaams-Brabant en Brussel zal kannibaliseren en er amper draagvlak voor is in Vlaanderen. Dit is echt te gek voor woorden.”

Met het winkeldecreet wil de Vlaamse regering de bestaande handelskernen versterken. In de praktijk is daar echter niets van te merken en krijgt Uplace de ene gunstmaatregel na de andere, vandaag bijvoorbeeld een nieuwe milieuvergunning nadat de Raad van State de eerdere milieuvergunning in 2014 vernietigde.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Dat is het zoveelste cadeau dat de Vlaamse regering uitdeelt aan Uplace. Mocht de regering Bourgeois evenveel tijd en energie steken in de lokale kleinhandel in Vlaanderen zou die er vandaag een stuk beter aan toe zijn. De Vlaamse regering mag dan wel de mond vol hebben van kernversterkend beleid, maar tussen haar woorden en daden gaapt een gigantische kloof.”

Het blijft voor NSZ onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering Uplace er absoluut wil doordrukken. Het zijn niet enkel zelfstandigenorganisaties die Uplace niet willen zien doorgaan, maar ook mobiliteitsorganisaties, milieuverenigingen en een pak lokale besturen (Vilvoorde, Leuven en Mechelen om de grootste te noemen). Blijkbaar is die grote tegenkanting ‘quantité négligeable’ voor de Vlaamse regering.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer