Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Uitstel verlaging vennootschapsbelasting zet rem op investeringen kmo’s

De al zo lang beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting zal pas ten vroegste ingaan in 2018, zo blijkt uit regeringskringen. Nochtans beloofde deze centrumrechtse federale regering al van bij haar aantreden in 2014 snel werk te maken van een verlaagde vennootschapsbelasting. Verder uitstel zet een rem op investeringen die kmo’s willen realiseren. Onderzoek van NSZ toonde immers aan dat driekwart van de vennootschappen pas meer zal investeren (o.a. in personeel, machines en uitbreiding) eens de vennootschapsbelasting verlaagd is naar 20 à 25 procent.

Al lang pleit NSZ voor eenvoudigere en rechtvaardigere belastingen waarbij alle ondernemingen, klein of groot, gelijk voor de wet zijn en grote ondernemingen de dans dus niet langer kunnen ontspringen door gebruik te maken van fiscale spitstechnologie en exorbitante gunstregimes. De geplande verlaging van de vennootschapsbelasting en de diverse scenario’s die op tafel werden gelegd klonken dan ook als muziek in de oren.

Vandaag blijkt dan weer dat die verlaging er ten vroegste zal komen in 2018. Dat uitstel is nefast voor de economie, zo oordeelt NSZ, omdat de huidige hoge vennootschapsbelasting (33,99 procent) een rem is op investeringen. Driekwart van de vennootschappen zal pas meer investeren (o.a. in personeel, machines en uitbreiding) eens de vennootschapsbelasting verlaagd is naar 20 à 25 procent, zo bleek uit een onderzoek dat de ondernemersorganisatie eind vorig jaar voerde en waaraan 940 zaakvoerders van vennootschappen hebben deelgenomen. “De terugverdieneffecten van deze belastingverlaging zullen met andere woorden bijzonder groot zijn. Bovendien bleek uit datzelfde onderzoek dat vennootschappen in ruil voor een substantieel lagere vennootschapsbelasting bereid zijn om aanzienlijk wat gunstregimes op te geven, zoals onder meer het schrappen van de investeringsaftrek voor productieve investeringen of het verhogen van de sanctie bij de niet-aangifte van de vennootschapsbelasting”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer