Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Turteltaks: weer betalen kmo’s de rekening van de multinationals

Turteltaks: weer betalen kmo’s de rekening van de multinationals

Door de Turteltaks stijgt de factuur van de kmo’s met gemiddeld 1300 euro per jaar. Dat blijkt uit een studie van de VREG, de Vlaamse Energieregulator. “Weer maar eens worden multinationals en grote bedrijven bevoordeeld door de Turteltaks en wordt de rekening doorgeschoven naar de kmo’s”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws misnoegd vast. De ondernemersorganisatie steunt het voorstel van Groen om de Turteltaks af te schaffen zodat kmo’s veel meer ontzien worden van deze kost.

Naast de gezinnen zijn nu ook de kmo’s het kind van de rekening van de Turteltaks. Onder impuls van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) gaat de heffing voor de financiering  van het energiefonds voor kmo’s omhoog van 3 euro per jaar naar gemiddeld 1300 euro per jaar, zo berekende de VREG. “Deze platte belastingverhoging zal de kmo’s heel hard treffen”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Bovendien is de energiekost nu al de tweede grootste kopzorg voor ondernemers, na de personeelskost.”

De discrepantie tussen wat de grootindustrie, die de ene korting na de andere krijgt, betaalt aan energiekosten en wat kmo’s moeten betalen, is nu al enorm. Kmo’s betalen nu eigenlijk mee voor de grote industriële bedrijven. Indien we een kmo met een verbruik van 100 MWh vergelijken met een industriële verbruiker van 100 GWh (dus 100.000 MWh), merken we dat die kmo 60 à 65 procent meer voor stroom betaalt dan een industrieel verbruiker. “Dan is het bitter om vast te stellen dat de grote bedrijven ook in het verhaal van de Turteltaks bevoordeeld worden.” In dit dossier zit NSZ op dezelfde golflengte als Groen dat de Turteltaks wil afschaffen en vervangen door een systeem waarbij de factuur niet in de eerste plaats en niet onevenredig gaat naar de kmo, maar die doelgroep net ontziet.

Tot slot nog dit: NSZ vindt het storend dat er telkens gecommuniceerd wordt dat de Turteltaks dient om de subsidies voor groene stroom uit het verleden te betalen. Dat klopt immers maar voor minder dan de helft van het bedrag. De Turteltaks dient ook om de kosten voor groene stroom die nog moeten gemaakt worden te financieren. En die toekomstige kosten betreffen niet de zonnepanelen van particulieren of kmo’s, maar twee grote biomassacentrales die men gaat bouwen. Ook hier zijn het dus weer de grote bedrijven die met de subsidie gaan lopen en de particulier en kleine kmo die de rekening betalen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer