Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Turteltaks: Tommeleinkorting zorgt voor minder zware factuur voor 18.000 zelfstandigen en kmo’s

Turteltaks: Tommeleinkorting zorgt voor minder zware factuur voor 18.000 zelfstandigen en kmo’s

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het verminderen van de energieheffing. De ‘Tommeleinkorting’ op de ‘Turteltaks’ is volgens NSZ een goede zaak voor 18.000 zelfstandigen en kleine kmo’s die voortaan 480 euro minder zullen betalen. Aangezien de elektriciteitsfactuur voor zelfstandigen en kleine kmo’s voor bijna 80 procent bestaat uit netkosten en heffingen wordt door deze ‘Tommeleinkorting’ het competitief nadeel t.o.v. grotere bedrijven een beetje hersteld. Het gaat dus om een goed initiatief van de Vlaamse regering. Maar ook ondernemers mogen niet bij de pakken blijven zitten. Daarom roept NSZ zelfstandigen en kleine kmo’s op om in te zetten op energie-efficiëntie en heeft de organisatie daarvoor recent een webtool (Kmo-energiewijzer.be) ontwikkeld in samenwerking met Zero Emission Solutions. “Ook door op zoek te gaan naar goedkopere leveringscontracten kunnen zelfstandigen en kleine kmo’s nog besparen op hun energiefactuur”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Over de zogenaamde Turteltaks is er al veel gesproken. De taks werd in het leven geroepen om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. Het tarief van de jaarlijkse heffing werd bepaald op basis van het jaarverbruik van elektriciteit en bedraagt 130, 290 of zelfs 770 euro. Grote verbruikers die bijvoorbeeld een elektrische warmwaterboiler of een accumulatieverwarming hebben, moesten daardoor 770 euro betalen. Wie in de huidige categorie van 20 tot 50 MWh valt, betaalt eveneens jaarlijks 770 euro. Wie in de categorie eronder valt, van 10 tot 20 MWh, betaalt 290 euro.

De Vlaamse regering heeft nu beslist om de categorie met een jaarverbruik van 10 tot 20 MWh uit te breiden tot 25 MWh. Daardoor zullen 18.000 zelfstandigen, vrije beroepen en kleine ondernemingen voortaan 480 euro minder moeten betalen. Dat kan NSZ alleen maar toejuichen. Aangezien de elektriciteitsfactuur voor zelfstandigen en kleine kmo’s voor bijna 80 procent bestaat uit netkosten en heffingen wordt door deze ‘Tommeleinkorting’ het competitief nadeel t.o.v. grotere bedrijven een beetje hersteld. Kmo’s betalen nu immers gemiddeld 50 euro per MWh aan distributiekosten, terwijl industriële verbruikers gemiddeld 10 euro per MWh betalen. Kmo’s betalen nu dus eigenlijk mee voor de grote industriële bedrijven.

Ook ondernemers zelf mogen niet bij de pakken blijven zitten. Eén derde van de zelfstandigen en kmo’s kent het energieverbruik van hun onderneming niet. Bovendien proberen te weinig kmo’s ook effectief iets te doen aan die zware energiekost. Nochtans is de energiekost na de hoge loonkosten in ons land voor hen het tweede grootste probleem. Om ondernemers aan te moedigen om in te zetten op energie-efficiëntie heeft NSZ  in samenwerking met Zero Emission Solutions recent een webtool ontwikkeld, kmo-energiewijzer.be. Die tool laat zelfstandigen en kmo’s toe om hun energieverbruik te vergelijken met dat van sectorgenoten en om vervolgens op dat vlak besparingen te realiseren.

Ook door op zoek te gaan naar goedkopere leveringscontracten kunnen zelfstandigen en kleine KMO’s nog besparen op hun energiefactuur. Daarom organiseert NSZ in september voor de vierde keer een groepsaankoop in samenwerking met Zero Emission Solutions.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer