Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Totaal onlogisch dat wie getuigschrift beroepsonderwijs heeft latere studiejaren niet kan afkopen

Totaal onlogisch dat wie getuigschrift beroepsonderwijs heeft latere studiejaren niet kan afkopen

Wie een hogere beroepsopleiding heeft gevolgd, kan die studiejaren niet afkopen om zich zo te verzekeren van een hoger pensioen. Dat komt omdat zij na het zesde middelbaar een getuigschrift krijgen en geen diploma. Volgens NSZ is deze regeling totaal onlogisch en helemaal niet rechtvaardig voor de vele zelfstandigen die beroepsonderwijs hebben gevolgd. “Meebetalen aan de sociale zekerheid mogen ze uiteraard wel, maar gelijke rechten krijgen blijkt een andere zaak”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. De ondernemersorganisatie vraagt aan federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) om deze anomalie recht te zetten.

Wie na het zesde middelbaar beroepsonderwijs een zevende specialisatiejaar of een voortgezette opleiding volgt, kan die studiejaren niet afkopen in ruil voor een hoger pensioen. De reden daarvoor? Na het zesde middelbaar beroepsonderwijs krijgt men een getuigschrift, maar geen diploma. “Wat een archaïsche redenering”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Net nu de arbeidsmarkt smeekt om stielmannen zet de federale regering hen op pensioenvlak een stevige hak. Zelfs wanneer die voorwaarden in de oude regeling waren opgenomen, is het nu dringend tijd om die voorwaarden aan te passen.”

Het is volgens NSZ volkomen onbegrijpelijk dat de vele zelfstandigen, maar ook werknemers, die na hun zesde middelbaar beroeps een verdere opleiding hebben gevolgd niet over dezelfde rechten beschikken als afgestudeerden uit andere studierichtingen. De ondernemersorganisatie vraagt dan ook aan minister van Pensioenen Bacquelaine om die ongerijmdheid zo snel mogelijk weg te werken.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer