Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Toeslag elektronische betaling binnenkort verboden: kaartbetalingen moeten nog goedkoper worden voor handelaar

Hoewel de Europese richtlijn die op dit moment wordt omgezet in Belgisch recht verschillende interpretatiemogelijkheden heeft, is het duidelijk dat de Belgische wetgever ervoor gekozen heeft om de eventuele toeslag, die de handelaar doorrekent aan de klant wanneer die elektronisch betaalt, weldra te verbieden. Dat heeft volgens NSZ het voordeel van de duidelijkheid en is te begrijpen na het gevoelig verlagen van de ‘interchange fee’, dat is de vergoeding die banken doorrekenen aan de handelaar om het geld van de rekening van de consument naar de rekening van de handelaar over te zetten, en de prijsverlaging die marktleider Worldline vorig jaar nog doorvoerde. “Toch zullen we er alles aan blijven doen om elektronisch betalen voor de handelaar, ongeacht de speler waarbij ze zijn aangesloten, nog goedkoper te maken”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden.”

Op dit moment rekent nog 1 op de 10 handelaars een toeslag aan wanneer de klant er een bedrag onder de 10 euro met de betaalkaart betaalt, zo bleek uit onderzoek van NSZ dat in december 2016 werd gevoerd. Binnen een jaar moet er echter een Europese richtlijn omgezet worden in Belgisch recht die, als men twee artikels uit dezelfde richtlijn vergelijkt, voor interpretatiemoeilijkheden kan zorgen. Het ene artikel bepaalt dat de handelaar geen hoger bedrag mag vragen aan de consument dan de werkelijke transactiekost, terwijl het ander artikel aangeeft dat er geen toeslag ‘tout court’ meer gevraagd mag worden. Toch is het duidelijk dat de Belgische wetgever gekozen heeft voor de tweede optie: de klant iets extra aanrekenen wanneer die elektronisch betaalt, zal dus binnen dit en een jaar verboden zijn.

NSZ vindt het goed dat er gekozen is voor duidelijkheid en begrijpt ergens ook waarom er weldra geen toeslag meer aangerekend mag worden. Eind 2015 beperkte Europa de vergoeding die banken doorrekenen aan de handelaar om het geld van de rekening van de consument naar de rekening van de handelaar over te zetten drastisch en midden vorig jaar verlaagde marktleider Worldline de prijs voor elektronische betalingen voor handelaars. Betalingen tot 5 euro werden tot 60 procent goedkoper, betalingen tussen 5 en 10 euro tot 30 procent goedkoper. Een transactie van 5 euro kost de handelaar sinds 1 juni 2016 maar 2 eurocent meer, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro hem sindsdien 5 eurocent kosten. Voor de volledigheid: de concurrenten van Worldline, zoals CCV en Keyware, hanteren andere transactiekosten.

Toch zal NSZ er aandachtig op blijven toekijken, onder meer vanuit haar mandaat in de ‘advisory board’ van Worldline, dat elektronisch betalen de komende jaren nog goedkoper wordt voor handelaars. Enkel op die manier zal men kaartbetalingen kunnen stimuleren in de kleinhandel en kunnen we ervoor zorgen dat de prijzen van de aangeboden producten niet duurder worden als gevolg van deze maatregel. Daarbij zal de ondernemersorganisatie de sector ook wijzen op bepaalde voordelen van elektronische betalingen, zoals meer veiligheid (want minder cash in de winkel) en minder administratie.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer