Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Toenemend succes interimjobs ook gevolg van verdwijnen proefperiode

Toenemend succes interimjobs ook gevolg van verdwijnen proefperiode

NSZ is niet verbaasd dat het aantal interimjobs de afgelopen twee jaar met 20 procent is toegenomen. Sinds 1 januari 2014 kunnen werkgevers, als gevolg van het eenheidsstatuut, geen gebruik meer maken van een proefperiode bij de aanwerving van nieuwe medewerkers. Steeds meer kmo’s maken gebruik van de zogenaamde instroom-interim waarbij ze uitzendkrachten op de duur laten instromen als vaste arbeidskracht indien ze goed werk leveren. “Ze gebruiken deze methode als alternatief voor de proefperiode”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Maar toch smeken nagenoeg alle werkgevers om de terugkeer van de reguliere proefperiode wegens eenvoudiger en geldend voor iedere nieuwkomer in dienst. Het is niet voor niets dat een wetsvoorstel hierover van de hand van Zuhal Demir (N-VA) eind vorig jaar door de leden van NSZ tot beste wetsvoorstel van het jaar werd uitgeroepen.”

Cijfers van Federgon, de federatie van de HR dienstverleners, tonen aan dat het aantal uitzendjobs de afgelopen twee jaar is toegenomen met 20 procent. Dat verwondert NSZ niet. Eerder onderzoek van de ondernemersorganisatie toonde al aan dat steeds meer kmo’s gebruik maakten van de instroom-interim. Concreet: bedrijven schakelen iemand eerst als uitzendkracht in en gaan na of die persoon over de juiste vaardigheden beschikt om hem of haar vervolgens eventueel aan te werven in vast dienstverband. Die praktijk kreeg op 1 september 2013 een wettelijke omkadering.

Sinds 1 januari 2014 kunnen werkgevers, als gevolg van het eenheidsstatuut, geen gebruik meer maken van een proefperiode bij de aanwerving van nieuwe medewerkers. De instroom-interim vormt op zich wel een alternatief, maar toch zijn werkgevers helemaal gewonnen voor de herinvoering van de proefperiode omdat die geldt voor elke nieuwkomer in het bedrijf. Als bedrijven nu iemand ontslaan omdat hij of zij dan toch niet voldoet aan de vooropgestelde eisen, moeten ze al minimaal twee weken opzeg betalen, terwijl dat vroeger, toen er nog een proefperiode was, slechts 1 week was. Met de torenhoge loonlasten in ons land is dat een serieuze streep door hun rekening. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ondernemers zich volmondig scharen achter het voorstel van N-VA-parlementslid Zuhal Demir om de proefperiode opnieuw in te voeren, in haar voorstel een proefperiode van twee maanden bij een contract van onbepaalde duur en van één maand bij een contract van bepaalde duur. Ter herinnering: voor het invoeren van het eenheidsstatuut bedroeg de proefperiode bij bedienden maximaal één jaar en bij arbeiders maximaal 14 dagen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer