Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Toename aantal advocaten slabakt, beroep vervrouwelijkt

Eind vorig jaar waren er 18.359 advocaten in ons land actief. Dat zijn er 1,7 procent meer dan in 2014 en 11 procent meer dan vijf jaar geleden, zo geeft een analyse aan van NSZ op basis van cijfers van het RSVZ, het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. “Toch lijken de opmerkelijke toenames van het aantal advocaten achter de rug”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat is niet verwonderlijk, gezien de alarmsignalen over het teveel aan advocaten in ons land en de toegenomen armoede binnen deze beroepsgroep.” Dat advocaten sinds 2014 btw-plichtig zijn, zet ook een rem op het aantal toetreders, net zoals de hervormde pro deo-regeling, die in september inging, dat zal doen. Wel valt op dat de advocatuur vervrouwelijkt. Bijna 1 op de 2 advocaten is een vrouw.

Regelmatig gaan er binnen de advocatuur stemmen op dat er te veel advocaten actief zijn in ons land. Feit is dat er in ons land per 100.000 inwoners dubbel zoveel advocaten aan de slag zijn dan in Frankrijk en 1/3 meer dan in Nederland. Vorig jaar nam het aantal advocaten in ons land wel met slechts 1,7 procent toe, een evolutie die lager ligt dan de toename van het totaal aantal vrije beroepen (+3,2 procent) en het totaal aantal zelfstandigen (+1,9 procent).

Dat mensen met een diploma Rechten nu, meer dan vroeger, twee keer nadenken om de advocatuur in te stappen, is op zich niet verwonderlijk. Zij horen de verhalen over het teveel aan advocaten, de daaruit volgende hevige concurrentie en de armoede die steeds meer dit vrije beroep binnensijpelt. “Anderzijds kan je je ook afvragen of het beroep van advocaat niet steeds belangrijker zal worden in deze snel veranderende en digitale samenleving”, nuanceert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Ook andere maatregelen zijn nadelig voor de advocaten. De btw-plicht bijvoorbeeld die sinds 1 januari 2014 ook voor advocaten geldt en hen dus duurder maakt, wat mensen er meer voor doet terugdeinzen om een procedure op te starten. Sinds 1 september 2016 is er daarnaast een nieuw systeem van juridische tweedelijnsbijstand (de zogenaamde pro deo-regeling) dat een einde moet maken aan de eindeloze beroepen tegen juridische uitspraken. Gevolg daarvan is dat advocaten die hoger beroep aantekenen zonder ernstige nieuwe elementen aan te brengen nog slechts 50 euro per prestatie zullen krijgen en in sommige gevallen zelfs niets, wat dus een gevoelige inkomstendaling uitmaakt.

Tot slot valt nog op dat de advocatuur de afgelopen vijf jaar verder vervrouwelijkte. In 2010 was 44 procent van alle advocaten een vrouw. In 2015 nam dat aantal al toe tot 46,5 procent. Dat is behoorlijk veel, wetende dat slechts 34 procent van alle zelfstandigen in ons land een vrouw is.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer