Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Suikertaks is bijzonder slecht gemaakt huiswerk

Suikertaks is bijzonder slecht gemaakt huiswerk

“De suikertaks die de federale regering invoert op frisdrank is gewoon een platte belastingverhoging”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Te meer omdat de suikertaks in eerste instantie ook geldt voor light frisdranken en niet-suikerhoudende frisdranken, maar volgend jaar dan weer mogelijk toch niet.” Voor NSZ is het duidelijk dat de federale regering haar huiswerk op dit vlak absoluut niet goed heeft gemaakt. Als minister van Volksgezondheid Maggie De Block dan toch werk maakt van een nationaal gezondheidsplan moet ze vooral investeren in positieve maatregelen, zoals het goedkoper maken van gezonde voeding en drank, en in preventie.

Vanaf volgend jaar wordt de prijs van frisdrank verhoogd door de suikertaks die de federale regering heeft ingevoerd in het kader van de begroting en de tax shift. Een blikje frisdrank wordt 1 cent duurder, een 1-literfles 3 cent. Volgens NSZ gaat het om een platte belastingverhoging die amper impact zal hebben op de gezondheid. De laatste jaren steeg bijvoorbeeld de prijs van een pakje sigaretten al gevoelig, maar daalde het aantal rokers niet of amper. “Zulke accijnsverhogingen of nieuwe belastingen moeten enkel de staatskas spijzen, maar veranderen geen sikkepit aan de levenswijze van consumenten. Zij zullen hoogstens hun A-merk inruilen voor een goedkoper B-merk zodat ze de prijsstijging niet voelen”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

De ondernemersorganisatie vindt het bovendien onbegrijpelijk dat ook light frisdranken en suikerloze dranken door de suikertaks in eerste instantie duurder worden om fiscaaltechnische redenen, maar vervolgens volgend jaar hoogstwaarschijnlijk weer goedkoper zullen worden omdat de suikertaks op beide producten dan mogelijk weer op de schop gaat. Het gaat om bijzonder slordig gemaakt huiswerk, zo oordeelt NSZ, dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block oproept om in haar nationaal gezondheidsplan vooral werk te maken van positieve maatregelen (goedkoper maken van fruit, groenten en gezonde dranken en preventie).

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer