Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Stop het debat over verbod van plastic zakken en ondersteun de zelfstandige

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil plastic zakken in alle winkels verbieden; alleen zakjes voor groenten en fruit zouden nog kunnen. Die voorgestelde maatregel gaat voor NSZ te ver, maar daarentegen is het duidelijk dat de consumptie van plastic ingeperkt moet worden. Dat kan volgens de ondernemersorganisatie door te werken met biologisch afbreekbare zakken die het milieu niet vervuilen of, beter nog, met ecologisch verantwoorde, herbruikbare zakken die de handelaar aan de klant kan geven. “Maar dat is enkel mogelijk indien de overheid hierin wil investeren door handelaars een financieel steuntje te geven”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Die steun is trouwens verantwoord omdat handelaars op die manier zorgen voor een belangrijke mentaliteitsswitch bij hun klanten.”

De regio’s in ons land werken aan een verbod van plastic zakjes aan de kassa. In Brussel gaat dat verbod al in op 1 september, in Wallonië is dat verbod vanaf 1 maart 2017 een feit en ook Vlaanderen is voorstander van zo’n verbod.

Hoewel NSZ geen voorstander is om plastic zakken te verbieden in alle winkels, begrijpt de organisatie wel dat de consumptie van plastic beperkt moet worden. Europa eist trouwens dat er tegen 2018 maatregelen genomen worden om de consumptie van plastic verpakkingen aan banden te leggen. Om plastic te ontraden, raadt NSZ handelaars aan om met biologisch afbreekbare zakken die het milieu niet vervuilen te werken of, beter nog, met herbruikbare draagtassen, al dan niet met reclame voor de eigen zaak, die ze dan kunnen wegschenken aan hun (trouwe) klanten. Op die manier voedt de handelaar de consument als het ware op en zal die zijn boodschappen met herbruikbare tassen doen.

Dergelijke ecologische draagtassen kunnen wel enkel maar een succes worden indien handelaars er financieel voor ondersteund worden. Indien dat niet het geval is, zullen zij weinig redenen hebben om in dergelijke tassen te investeren en zal ook de consument niet geneigd zijn om de volle prijs te betalen voor zo’n draagtas. Een financiële ondersteuning voor handelaars om het gebruik van dergelijke tassen aan te moedigen, is niet meer dan billijk vermits zij op die manier mee zorgen voor een belangrijke mentaliteitswijziging die ons leefmilieu ten goede komt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer