Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Sterkste stijging van aantal jonge zelfstandigen in jaren

Het afgelopen jaar nam het totaal aantal jonge zelfstandigen met 5,3 procent toe, zo leidt NSZ af uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Het gaat om de meest opmerkelijke evolutie van de afgelopen jaren. In totaal waren er eind 2014 108.591 zelfstandigen onder de 30 aan de slag in ons land. Daarmee vertegenwoordigen ze 10,7 procent van alle zelfstandigen. Die opmars is volgens NSZ positief, maar vooral hopelijk de voorbode van een nog stevigere toename aan jonge ondernemers. De tax shelter die sinds 1 juli 2015 geldt voor wie investeert in startups kan alvast een goede stimulans zijn, maar ook verbeteringen aan het sociaal statuut van de zelfstandige en het inperken van de administratieve rompslomp zijn nodig om jongeren verder aan te zetten om hun eigen zaak op te starten.

Eind 2014 waren er in ons land 108.591 zelfstandigen die jonger dan 30 waren. Ten opzichte van een jaar eerder, toen er 103.147 jonge zelfstandigen aan de slag waren, gaat het om een toename met 5,3 procent. Bij ondernemers die in 2014 gestart zijn met hun activiteit is de stijging nog significanter: het aantal starters onder de 30 nam vorig jaar met 8,4 procent toe. Beide toenames zijn, in vergelijking met de voorbije jaren, opmerkelijk te noemen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Uiteraard is die evolutie positief, maar laten we niet te hard van stapel lopen. Uiteindelijk is op dit moment nog steeds maar één tiende van alle zelfstandigen in ons land jonger dan 30 jaar. Ter vergelijking: eind 2014 waren er ook 89.866 zelfstandigen actief na hun pensioenleeftijd. Dat zijn er haast evenveel.” Daarom blijft NSZ hameren op maatregelen die jonge mensen moeten stimuleren om te kiezen voor het ondernemerschap. Een goed voorbeeld hiervan is de tax shelter die sinds 1 juli 2015 geldt voor startups. Iedereen die aandelen aankoopt in een startende onderneming kan, afhankelijk of het een investering betreft in een kmo of in een micro-onderneming, 30 of 45 procent van dat geïnvesteerde bedrag terugkrijgen via de belastingen. Die maatregel moet eventuele financieringsproblemen bij de opstart kunnen wegnemen.

Toch mag het voor NSZ niet bij deze ene maatregel blijven. Zo moet ook het sociaal statuut van de zelfstandige een belangrijke upgrade krijgen. Wie onderneemt, verdient een betere bescherming dan nu het geval is, met een vangnet voor wanneer het fout zou lopen, uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van dag één en finaal ook hogere pensioenen. Indien daar geen werk wordt van gemaakt, zullen nog te veel jongeren blijven kiezen voor het werknemers- of ambtenarenstatuut dat een bredere bescherming geeft. Nog een heikel punt dat heel wat jongeren afschrikt om een eigen zaak te lanceren is de enorme berg aan administratieve formaliteiten en verplichtingen waarmee elke ondernemer geconfronteerd wordt. Door op voorhand na te gaan of een bepaalde maatregel de administratieve ballast voor zelfstandigen en kmo’s niet verzwaart en deze maatregel af te blokken indien dat wel het geval is, kan men volgens NSZ een pak leed uitsparen. Jammer genoeg wordt dat nu niet of veel te vrijblijvend gedaan.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer