Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Steeds minder bakkers, slagers, groeten- en viswinkels

Ook in 2014 nam het aantal lokale voedingswinkels verder af. Op jaarbasis daalde het aantal slagers met 2,7 procent, het aantal bakkers met 1,6 procent, het aantal groentewinkels met 1,8 procent en het aantal viswinkels met 2,8 procent, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van gegevens van de FOD Economie. “Nochtans zouden dergelijke buurtwinkels een belangrijke rol kunnen spelen nu de bevolking steeds meer vergrijst”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Maar het wordt voor hen steeds moeilijker om te concurreren met de supermarkten en het toenemend aantal tankshops aan tankstations.” Ook is het voor dergelijke lokale voedingswinkels steeds minder evident om iemand te vinden die hun zaak wil overnemen. En toch zijn bakkers, slagers en andere voedingswinkels absoluut niet ten dode opgeschreven. Voorwaarde is wel dat ze vernieuwen, specialiseren, inspelen op trends en de digitale trein niet missen.

Jaar na jaar zijn er minder slagers, bakkers, groentewinkels en viswinkels in onze steden en gemeenten. In 2014 gingen er twee slagerijen per week dicht in ons land, verdween er één bakker om de tien dagen, sloot één groentewinkel de deuren om de tweeëneenhalve week en gaf één viswinkel er om de vier weken de brui aan.

Op jaarbasis daalde het aantal slagers met 2,7 procent, het aantal bakkers met 1,6 procent, het aantal groentewinkels met 1,8 procent en het aantal viswinkels met 2,8 procent. Over een tijdspanne van vijf jaar daalde het aantal slagers met 10 procent,  het aantal bakkers met 16 procent, het aantal groentewinkels met 6 procent en het aantal viswinkels met 15 procent.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het is bijzonder jammer dat zulke winkels uit ons straatbeeld verdwijnen, zeker omdat ze met de toenemende vergrijzing heel wat troeven hebben. Oudere mensen zijn immers minder geneigd om de wagen te nemen om boodschappen te doen en winkelen het liefst lokaal. Wanneer dergelijke voedingswinkels dan nog werken met thuisleveringen voor wie minder mobiel is, kunnen ze service bieden die elders niet te krijgen is.”

Toch valt niet te ontkennen dat steeds meer consumenten gemakshalve kiezen voor een one stop shop, een winkel waar ze meteen alle producten kunnen inslaan. De laatste jaren kan dat ook steeds meer bij tankshops aan tankstations die stilaan uitgegroeid zijn tot minisupermarkten en een gevarieerd productgamma aanbieden. Naast de supermarkten zorgen die tankshops op die manier voor extra concurrentie voor de slager of bakker om de hoek. Daarnaast spelen nog andere factoren mee die de teloorgang van de lokale voedingswinkel verklaren. Zo maken steeds meer lokale besturen hun centrum autovrij of autoluw, maar feit is en blijft dat de Belg nog steeds vlot wil kunnen parkeren in de onmiddellijke buurt van de plek waar hij zijn aankopen doet. Tot slot valt het ook nog op dat bakkers en slagers steeds minder kandidaat-overnemers vinden. Het harde werk schrikt heel wat jongeren blijkbaar af.

NSZ is er evenwel rotsvast van overtuigd dat de lokale voedingswinkel nog een mooie toekomst heeft. Voorwaarde is wel dat ze openstaan voor vernieuwing door bijvoorbeeld een niche aan te boren en speciale producten aan te bieden, door te kiezen voor authentieke producten die niets te maken hebben met de eenheidsworst die grootwarenhuizen aanbieden en door in te spelen op trends, bijvoorbeeld door in deze haastige maatschappij veel kant-en-klare gerechten aan te bieden. Daarnaast moeten zulke winkels, nu iedereen de hele tijd door online is, ook meer inspelen op het internet. Federaal minister van Middenstand Willy Borsus (MR) wil werk maken van een betrouwbaar online betaalplatform dat alle binnenlandse retailers kunnen accepteren, zo geeft zijn kmo-plan aan. Daar mag niet te lang getreuzeld mee worden, want bakkers, slagers en andere voedingswinkels zouden mee op de kar moeten springen. Op die manier kan je als klant vanop je werk alles bestellen en ’s avonds gewoon afhalen of zelfs thuis laten leveren. NSZ zal op het belang van e-commerce, ook voor de allerkleinste winkels, hameren tijdens de staten-generaal voor de handel die de FOD Economie heeft opgezet.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer