Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Steeds meer piepjonge zelfstandigen en toch moet het nog beter

Ondernemen is de laatste jaren hipper geworden bij jongeren. Op tien jaar tijd is het aantal echt jonge zelfstandigen, tussen de 18 en 22 jaar jong, gestegen met 54 procent, terwijl het totaal aantal zelfstandigen tijdens diezelfde periode ‘slechts’ met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van RSVZ-gegevens. Toch was vorig jaar nog niet 1 procent (0,76 procent om exact te zijn) van alle zelfstandigen jonger dan 22 jaar. Dat kan en moet beter en daarvoor ziet NSZ een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs. “Dat moet pakken ondernemingsgezinder”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Vlaanderen lijkt die boodschap stilaan te begrijpen.”

In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal erg jonge zelfstandigen (tussen 18 en 22 jaar) met meer dan de helft toegenomen (met 54 procent meer bepaald) en dat terwijl het totaal aantal zelfstandigen tussen 2006 en 2016 met ‘slechts’ 1/5de is toegenomen. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.

Ondernemen is de laatste jaren hipper geworden bij jongeren. In sommige sectoren (web, e-commerce, social media, IT) zijn de opstartkosten voor een eigen zaak bovendien verwaarloosbaar klein. Daarnaast vinden jongere ondernemers het ook minder erg om eens op hun bek te gaan als ondernemer, dat hoort bij het leerproces. En toch blijft het totaal aandeel van de zelfstandigen tussen 18 en 22 jaar ook in 2016 met 0,76 procent nog erg beperkt.

Vlaanderen hinkt nog steeds achterop op het vlak van ondernemerschap. Hoewel redelijk veel Vlamingen interesse hebben om een eigen onderneming op te starten, durven nog veel te weinig Vlamingen die stap ook te zetten. Een solide basis rond financiën, economie en ondernemerschap in het onderwijs kan daar zeker bij helpen. NSZ is al lang pleitbezorger om financiële geletterdheid en ondernemerschap op te nemen in het onderwijs. Die vakken zijn sowieso altijd nuttig, zelfs wanneer iemand niet onmiddellijk begint als ondernemer. Vakken rond financiële kennis en ondernemerschap vormen een goede algemene ontwikkeling en helpen ook bij het beheer van de eigen financiële middelen. Het is dan ook erg goed dat financiële geletterdheid en ondernemerschap in het Vlaams onderwijs opgenomen zullen worden als sleutelcompetenties.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer