Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Start wielerseizoen: opvallend meer luxe koersfietsen gestolen door professionele bendes

Net nu het wielerseizoen van start gaat, gaat ook het aantal fietsendiefstallen in fietsenwinkels de hoogte in. Daarbij zijn vooral fietsen waarmee wielerhelden als Peter Sagan of Greg Van Avermaet rondrijden gegeerd door de criminelen. “Zaakvoerders van fietsenwinkels kunnen het best erg waakzaam zijn op dit moment, de nummerplaat noteren van verdachte voertuigen en deze doorgeven aan de politie”, raadt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws aan. “Ook mistgeneratoren blijken efficiënt te zijn bij zulke inbraken.”

Het wielerseizoen is net van start en ook wielertoeristen gaan terug de baan op na de winter, liefst op een fiets die er net zo blits en snel uitziet als die van wielerhelden Greg Van Avermaet, Tom Boonen of Peter Sagan. Dat zorgt voor een verhoogde vraag naar fietsen. Jammer genoeg ook in criminele middens.

Tijdens de eerste maanden van 2016 steeg het aantal inbraken in fietsenwinkels met 39 procent. In 2016 werd er immers tijdens de eerste 3,5 maanden bij 10 fietswinkels ingebroken, terwijl er in heel 2015 ‘slechts’ 25 fietsinbraken waren. Die trend zet zich nu ook door in 2017. Zulke, dure fietsen blijven zeer gegeerd, ook in 2017. NSZ kreeg in 2017 al verschillende fietsenhandelaars (o.a. uit Oost- en West-Vlaanderen ) aan de lijn die het slachtoffer zijn geworden van een inbraak. Op drie plaatsen - Geraardsbergen, Sint-Niklaas en Kluisbergen – werden er in één week tijd 44 peperdure racefietsen gestolen, samen goed voor een buit van 250.000 euro. Een gemiddelde inbraak kan goed zijn voor een geldwaarde van 50.000 à 100.000 euro.

Die diefstallen zijn het werk van professionele rondtrekkende bendes die ’s nachts inbreken en het gemunt hebben op de duurste fietsen van vooral de merken Kuota, Specialized, Eddy Merckx en Pinarello. Hun modus operandi is daarbij steeds dezelfde: ze komen altijd op verkenning, liefst wanneer de zaakvoerder en het personeel met andere klanten in gesprek zijn, om te zien waar die fietsen staan in de winkel en ze hebben ook enkel oog voor die fietsen.

Volgens NSZ kunnen zaakvoerders van fietsenwinkels op dit moment het best erg waakzaam zijn, de nummerplaat noteren van verdachte voertuigen en deze doorgeven aan de politie. Ook mistgeneratoren kunnen zulke inbraken tegengaan. Wanneer er dan ingebroken wordt, verspreidt een dichte mist zich in heel de zaak en is het voor inbrekers onmogelijk om hun buit bijeen te zoeken. Afhankelijk van de grootte van een winkel kost zo’n mistgenerator tussen de 1000 en 2000 euro, maar gezien het prijskaartje dat aan zo’n dure racefiets verbonden is, verdient die investering zich terug. Een andere optie is om track & trace software te plaatsen in één van de duurste fietsen, zodat die getraceerd kan worden na diefstal. Die investeringen vallen bovendien ook onder de verhoogde fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer