Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Sperperiode begint vandaag: het zou een gigantische vergissing zijn om de sperperiode af te voeren

Sperperiode begint vandaag: het zou een gigantische vergissing zijn om de sperperiode af te voeren

Vandaag gaat de sperperiode in tot en met vrijdag 30 juni. Dat betekent dat handelaars in kleding, schoenen en lederwaren tot dan geen kortingen mogen afficheren of suggereren. De sperperiode blijft erg belangrijk voor het overleven van de detailhandel en toch staat die periode zwaar onder druk. Onbegrijpelijk, vindt NSZ, want onderzoek van de ondernemersorganisatie leert dat de sperperiode afschaffen 872 kleding- en schoenenwinkels en dus ook 3052 banen minder betekent in ons land. “Bovendien zegt de economische inspectie dat het aantal overtredingen op de sperperiode de afgelopen jaren nog nooit zo laag is geweest”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. “Wat is dan juist het probleem?”

Vandaag, donderdag 1 juni, begint de sperperiode voor de winkels die kledij, schoenen of lederwaren verkopen. Tot aan de solden, die op zaterdag 1 juli beginnen, is het dan voor die winkels wettelijk verboden om kortingen aan te kondigen of te suggereren. Tijdens de sperperiode is koppelverkoop (bijv. twee kledingstukken kopen en er een derde gratis bij krijgen) wel toegelaten omwille van Europese regelgeving. Ook fluistersolden, waarbij de verkoper discreet aan de klant laat weten dat een bepaald item aan een lagere prijs bekomen kan worden, mogen tijdens de sperperiode.

De sperperiode moet de kleinhandel wapenen tegen de commerciële praktijken van grote ketens, die de hele tijd met promoties en lokartikelen kunnen uitpakken. Bovendien is de sperperiode ook in het belang van de consument, want zonder eerlijke concurrentie is enkel een verschraald aanbod van kleding, schoenen en lederwaren mogelijk. En toch wordt de sperperiode vanuit politieke hoek steeds meer bestookt. Zo liet federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) in het najaar van vorig jaar nog weten dat hij de sperperiode wil afschaffen. Op dit moment worden er daarover discussies gehouden tussen zijn kabinet en dat van federaal minister voor Zelfstandigen en Kmo’s Willy Borsus (MR).

De sperperiode zomaar schrappen, is volgens NSZ helemaal geen goed idee. Uit onderzoek dat de ondernemersorganisatie eerder dit jaar voerde blijkt immers dat 8 procent van de modedetailzaken vreest de deuren te moeten sluiten mocht de sperperiode afgevoerd worden. Wetende dat er volgens de FOD Economie in ons land 8711 zelfstandige kledingwinkels en 2190 schoenenwinkels zijn, goed voor een totaal van 10.901 winkels, vrezen met andere woorden 872 modedetailhandelaars voor een sluiting eens de sperperiode tot het verleden zou behoren. Een zelfstandige kleding- of schoenenwinkel stelt gemiddeld 3,5 werknemers te werk. In totaal zijn dan 3052 banen bedreigd, met andere woorden. Op de koop zegt nog eens 24 procent van de kleding- en schoenenwinkels in ernstige problemen terecht te komen mocht de sperperiode afgevoerd worden. In totaal gaat het dan om nog eens 2616 winkels, bovenop die 872 die voor hun voortbestaan vrezen.

“Het afvoeren van de sperperiode is dus echt geen goed idee”, benadrukt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De economische implicaties ervan zijn niet min en lijken dezelfde personeelsimpact te hebben als bij herstructureringen van multinationals. Bovendien gaf de economische inspectie vandaag nog aan dat er amper overtredingen worden gemaakt tijdens de sperperiode. Alles draait met andere woorden zoals het hoort. Leg mij dan eens uit waarom die sperperiode zou moeten sneuvelen.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer