Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Solide basis rond ondernemerschap en financiële geletterdheid in onderwijs is hoogstnoodzakelijk

Solide basis rond ondernemerschap en financiële geletterdheid in onderwijs is hoogstnoodzakelijk

“Het aanleren van economische en financiële vaardigheden in het onderwijs is simpelweg een must”, zo reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws op de plannen over de nieuwe eindtermen in het onderwijs. De ondernemersorganisatie stelde uit verschillende onderzoeken en projecten voor de Vlaamse regering vast dat de financiële geletterdheid van nog te veel ondernemers te beperkt is, met alle gevolgen van dien voor de slagkracht van hun onderneming. NSZ pleit er ook voor om resoluut te kiezen voor ondernemerschap in de sleutelcompetenties en eindtermen in plaats van ondernemingszin. Dat is nodig om meer Vlamingen aan te zetten een eigen onderneming te beginnen. De nieuwe sleutelcompetenties ondernemerschap en financiële geletterdheid zijn volgens NSZ ook nodig nu de basiskennis bedrijfsbeheer wordt afgeschaft.

NSZ is al lang pleitbezorger om financiële geletterdheid en ondernemerschap op te nemen in het onderwijs. Die vakken zijn sowieso altijd nuttig, zelfs wanneer iemand niet onmiddellijk begint als ondernemer. Vakken rond financiële kennis en ondernemerschap vormen een goede algemene ontwikkeling en helpen ook bij het beheer van de eigen financiële middelen.

Voor toekomstige ondernemers zijn beide, nieuwe sleutelcompetenties ook bijzonder nuttig omdat de basiskennis bedrijfsbeheer wordt afgeschaft vanaf 1 september 2019. Dan kan de nodige aandacht voor financiële en economische kennis en ondernemerschap die lacune opvullen. Die nieuwe sleutelcompetenties zijn bovendien geen overbodige luxe. Nog te veel ondernemers beschikken over onvoldoende vaardigheden om de financiële toestand van hun onderneming zelf in te schatten aan de hand van de cijfergegevens, zo bleek onder meer uit een doorgedreven doorlichting voor de Vlaamse regering van 1808 Vlaamse ondernemingen door NSZ, Securex, Atradius, KVABB en Multiple Choice. Dat is nochtans van groot belang. Bij elke bedrijfsmatige beslissing zou een ondernemer moeten onderzoeken of de onderneming de risico’s aankan en of het wel het geschikte moment is om die beslissing daadwerkelijk te nemen. 

Tot slot nog dit: NSZ raadt de Vlaamse politici aan om resoluut te kiezen voor ondernemerschap in plaats van ondernemingszin als eindterm. Vlaanderen hinkt nog steeds achterop op het vlak van ondernemerschap. Hoewel redelijk veel Vlamingen interesse hebben om een eigen onderneming op te starten, durven nog veel te weinig Vlamingen die stap ook te zetten. Een solide basis rond financiën, economie en ondernemerschap in het onderwijs kan daar zeker bij helpen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer