Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Slechts één derde van de Vlaamse ondernemers verwacht dat zijn onderneming zal groeien in 2019

Slechts één derde van de Vlaamse ondernemers verwacht dat zijn onderneming zal groeien in 2019

55 procent van de Vlaamse ondernemers verwacht geen groei van zijn onderneming in 2019. 12 procent verwacht slechtere cijfers en een deel daarvan denkt eraan om zijn zaak stop te zetten of over te laten. Dat blijkt uit een onderzoek van NSZ waaraan 1074 ondernemers deelnamen. Slechts 33 procent van de ondervraagde ondernemers heeft investeringsplannen voor zijn onderneming .  NSZ vindt dit weinig bemoedigende cijfers en geeft aan dat vooral de administratieve lasten en personeelsperikelen, zoals de loonkost en het vinden van geschikt personeel, veel ondernemers de energie ontnemen om er volledig te kunnen voor gaan. “2019 is een verkiezingsjaar, dus dat wordt een jaar gevuld met beloftes. NSZ wil echter actie om de verschillende pijnpunten voor ondernemers bij de wortel aan te pakken, zodat onze ondernemers vol optimisme en energie hun ondernemingen verder kunnen uitbouwen. Daar wordt iedereen beter van”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

55 procent van de ondernemers verwacht dat zijn onderneming vergelijkbaar zal presteren komend jaar. Slechts 33 procent van de Vlaamse ondernemers verwacht dat zijn onderneming zal groeien in 2019 en plant  het komende jaar investeringen in zijn onderneming. Wanneer er dan sprake is van investeringen, zijn deze vooral voorzien in de infrastructuur en in werkmateriaal. Slechts 16 procent van de Vlaamse ondernemers die van plan zijn om te investeren zullen dit komend jaar doen door extra personeel aan te werven. Daarenboven verwacht 12 procent van de ondernemers het slechter te doen. Een deel daarvan overweegt zelfs zijn zaak stop te zetten of over te laten in 2019. NSZ vindt deze cijfers weinig bemoedigend. “Dit is een teken dat onze economische motor aan het sputteren is en dat moeten we ten allen tijde vermijden. Een sterke verbetering van het ondernemersklimaat dringt zich op en we hopen dat de verkiezingsbeloftes die we in 2019 veelvuldig zullen horen, worden omgezet in een gerichter beleid, op elk niveau, ten dienste van de ondernemers”, aldus NSZ-Christine Mattheeuws. Ondernemers hebben wel appreciatie voor een aantal maatregelen genomen in 2018 door de federale regering. Vooral de verlaging van de vennootschapsbelasting en de nieuwe regelgeving omtrent de arbeidsongeschiktheidsuitkering voor zelfstandigen konden op applaus rekenen.

Beste maatregelen voor ondernemers in 2018

1 Verlaging tarief vennootschapsbelasting
2 Arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf de 15de dag
3 Nieuwe opzegtermijnen tijdens de eerste 6 maanden
4 Uitbreiding moederschapsverlof van 8 naar 12 weken
5 Uitbreiding flexijobs


NSZ peilde eveneens naar de thema’s die Vlaamse ondernemers het meest zorgwekkend vinden. Met stip op één staat ‘Teveel administratie’ (25%), gevolgd door het niet vinden van geschikt personeel (14%) en de loonkost (13%). De top drie wordt nog aangevuld door te hoge belastingdruk ( 12% ) en de hoge energiefactuur (10 %). Bij NSZ is men geenszins verbaasd over deze ‘top vijf’, het zijn de thema’s die gedurende het hele jaar worden aangehaald in de honderden dagelijkse contacten met ondernemers. “De papierwinkel komt onze ondernemers hun oren uit. Alle inspanningen voor administratieve vereenvoudiging ten spijt, is er in de praktijk voor onze ondernemers weinig verbetering. Ondernemers kijken alvast verwachtingsvol uit naar maatregelen en acties die deze grootste zorgen van hen wegnemen”, vervolgt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Grootste zorgen van ondernemers

1 Administratieve rompslomp
2 Het vinden van geschikt personeel
3 De loonkost
4 Te hoge belastingdruk
5 Hoge energiekosten

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer