Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Slechts 12 procent van de cijferprofessionals heeft kantoor al volledig gedigitaliseerd

Slechts 12 procent van de boekhoud- en accountancykantoren is al volledig gedigitaliseerd, zo blijkt uit onderzoek dat gevoerd werd door ondernemersorganisatie NSZ, boekhouderfederatie KVABB en Forum for the Future en waaraan 1069 cijferprofessionals uit heel het land hebben deelgenomen. Nochtans is die digitale transitie volgens de cijferprofessionals de op één na meest belangrijke uitdaging waarmee ze volgende jaren geconfronteerd zullen zijn. “Dat laat zich ook uitschijnen bij e-facturatie, waarvan cijferberoepen nog steeds erg koele minnaars zijn”, legt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws uit. Ook papierloze kantoren blijven in de sector nog steeds niet vanzelfsprekend. Verre van zelfs. “Daarom focust Forum for the Future (FFF) zich zoveel op elektronische facturatie. Nieuwe initiatieven hiervoor zullen we trouwens binnenkort aankondigen”, zegt Emmanuel Degrève, voorzitter van FFF.

Cijferprofessionals zouden vlot op de digitale trein moeten springen, zo denkt men. Niets is echter minder waar. Slechts 12 procent van de cijferprofessionals heeft zijn kantoor al volledig gedigitaliseerd, terwijl 52 procent dat al gedeeltelijk gedaan heeft. 14 procent heeft zelfs nog geen enkele digitale stap gezet. Na het versterken van hun expertise omwille van de steeds toenemende reglementaire complexiteit vindt de sector digitalisering wel de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren. 9 procent van de cijferberoepers beschouwt digitalisering daarentegen wel als een bedreiging voor het beroep, 16 procent betreurt dan weer dat de digitalisering extra kosten met zich mee zal brengen.

Papierloze kantoren zijn in de sector op dit moment dan ook meer uitzondering dan regel. De helft van de ondervraagde boekhouders, accountants, bedrijfsrevisoren en fiscalisten geeft wel aan dat hun kantoor de afgelopen jaren tot een kwart papier heeft geëlimineerd, wat toch al significant is. Slechts bij 8 procent is driekwart en meer van hun dossiers ondertussen gedigitaliseerd. Dat heeft voor een groot stuk te maken met de klanten, waarvan de meeste graag of uit gemak nog alles op papier indienen.

In die optiek is het dan ook niet verwonderlijk dat de meeste cijferprofessionals niet wild enthousiast zijn over elektronische facturatie. Uit onderzoek van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) blijkt onder meer dat 66 procent van de cijferprofessionals vindt dat zijn klant er nog niet klaar voor is, terwijl 55 procent papieren en elektronische facturatie evenwaardig vindt. 56 procent van de economische beroepen vindt dat er bij de e-facturatie meer werk komt kijken en amper 14 procent is van plan om digitale facturatie snel in te voeren bij zijn klanten. In die zin is weinig verwonderlijk dat e-facturatie in 2016 amper vooruitgang boekte. Cijferprofessionals horen de promotors ervan te zijn, maar lijden duidelijk aan koudwatervrees. Op die manier zal elektronische facturatie ook de komende jaren ter plaatse blijven trappelen.

“Toch zal de sector het hele digitaliseringsproces niet mogen missen en er de functie van ambassadeur ten opzichte van hun klanten moeten uitoefenen. Meer nog, ze zullen een digitaal architect moeten zijn”, besluiten Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, Ludo Van den Bossche, voorzitter van boekhouderfederatie KVABB en Emmanuel Degrève, voorzitter van de Stichting Forum for the Future. “Het zal voor een stuk anders werken zijn, maar door op dit vlak het voortouw te nemen, zullen cijferberoepen hun belangrijke rol bij het begeleiden van bedrijven kunnen spelen, vandaag en morgen.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer