Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Schadevergoeding voor handelaar na winkeldiefstal zorgt voor hogere aangiftebereidheid en minder diefstallen

In Nederland worden er dubbel zoveel winkeldiefstallen aangegeven dan in België, zo blijkt uit onderzoek van NSZ. Nochtans telt Nederland niet dubbel zoveel inwoners dan ons land. De aangiftebereidheid ligt bij onze Noorderburen dus een pak hoger dan bij ons. De reden hiervoor is eenvoudig: in Nederland kunnen handelaars een schadevergoeding van 181 euro eisen van winkeldieven die ze bij de lurven vatten. Die regeling is sinds een paar jaar landelijk ingevoerd en kent steeds meer succes. NSZ wil een gelijkaardige winkeldiefstalboete invoeren in België, maar dan moet er op juridisch vlak ook wel het één en ander veranderen.

In 2015 werden er 21.117 winkeldiefstallen geregistreerd door de federale politie. In Nederland telde het Centraal Bureau voor de Statistiek 42.220 winkeldiefstallen. Dat zijn er dubbel zoveel als in België, terwijl Nederland niet dubbel zoveel inwoners telt als België (17 miljoen inwoners in Nederland tegenover 11 miljoen inwoners in ons land). Nederlandse handelaars geven winkeldiefstallen dus veel meer aan dan Belgische winkeliers.  De reden daarvoor is simpel: bij onze Noorderburen mogen handelaars een schadevergoeding van 181 euro vragen aan de winkeldief. Voorwaarde is wel dat handelaars dan ook een officiële aangifte doen bij de politie.

Afrekenen met winkeldieven, heet die praktijk en een aparte stichting is hiervoor bevoegd. Een Nederlandse handelaar die een winkeldief betrapt, hoeft die dief dan aan te houden, de politie te bellen, de dief over te dragen aan de politie en met het PV-nummer kan hij bij de Stichting Afrekenen met Winkeldieven terecht voor de schadevergoeding van 181 euro, die voor de verdere afhandeling zorgt. De afgelopen jaren heeft de Stichting Afrekenen met Winkeldieven 2,5 miljoen euro geïnd. 65 procent van alle claims wordt door de winkeldieven direct betaald. Wie niet betaalt, krijgt een incassotraject voorgeschoteld. Op die manier wordt 80 procent van alle boetes betaald. De Stichting rekent de handelaar hiervoor 38 euro administratiekosten, wat betekent dat hij finaal 143 euro ontvangt.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Deze manier van werken heeft voor twee positieve gevolgen gezorgd in Nederland. Enerzijds is het aantal winkeldiefstallen gedaald, anderzijds is een handelaar nu meer dan ooit bereid een diefstal aan te geven. Hij weet immers dat de kans groot is dat de dader zal worden bestraft en hij wordt vergoed voor de geleden schade. Die schade omvat niet alleen eventuele zaken die door de dief kapotgemaakt werden, maar ook de tijd die nodig is om alles af te handelen.”

De ondernemersorganisatie pleit voor de invoering van een gelijkaardig systeem in ons land, te meer omdat het snelrecht voor winkeldiefstal hier maar moeilijk van de grond komt, enkele gerechtelijke arrondissementen niet te na gesproken. Toch zal de wet dan moeten worden gewijzigd, want op dit moment mogen handelaars winkeldieven en andere criminelen niet ‘aanhouden’ tot de politie er is.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer