Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Ruim driekwart van de handelaars wil niet elke zondag open kunnen zijn

Ruim driekwart van de handelaars wil niet elke zondag open kunnen zijn

Een op twee wil op zondag shoppen, zo blijkt uit een onderzoek van winkelvastgoedspecialist QRF. Maar dit zal nog niet voor morgen zijn zegt NSZ want 77 procent van de kleinhandelaars vindt het helemaal geen goed idee om winkels de mogelijkheid te geven om elke zondag de deuren te openen. Dat blijkt uit recent onderzoek van NSZ. “Reden is dat handelaars beseffen dat dit niet zal leiden tot een extra omzet voor handelaars, maar wel tot een verschuiving van de economie”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Bovendien is het gezien de enorm gestegen populariteit van het webwinkelen contradictorisch om de zogenaamde stenen winkels meer of langer te laten open zijn.”

Het concept ‘zondagsrust’ geraakt steeds meer in de verdrukking. Onderzoek van winkelvastgoedspecialist QRF toont aan dat één op twee Belgen wil shoppen op zondag. Op dit moment is het aantal zondagsopeningen beperkt tot zes, tenzij voor handelaars uit badsteden en toeristische centra. Zij mogen de ganse zondag personeel tewerkstellen in de paasvakantie, van 1 mei tot en met 30 september en in de kerstvakantie. Buiten deze periodes mogen zij ook gedurende 13 zondagen per kalenderjaar hun deuren openen. Daarnaast zijn er nog een aantal handelaars die gedurende het hele jaar door elke zondag open mogen zijn: slagerijen, bakkerijen en banketbakkerijen, andere voedingswinkels met minder dan vijf voltijdse werknemers in dienst, de horeca, dagbladhandelaars, tankstations, tabakswinkels, bloemenwinkels en winkels voor medische en chirurgische apparatuur.

Uit onderzoek dat NSZ dit jaar afnam en waaraan 755 kleinhandelaars met de meest brede handelsactiviteiten hebben deelgenomen, blijkt dat 77 procent er niet van wil weten om elke zondag de mogelijkheid te krijgen om de zaak open te doen. “Winkels de kans geven om elke zondag de deuren te openen, speelt enkel in het voordeel van de grote merken en de grote ketens, maar in de kleinhandel is dat zo goed als onmogelijk”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Alleen zullen heel wat kleine winkels willens nillens meestappen in de race om toch maar op zondag open te zijn, al was het maar uit schrik om bepaalde klanten te verliezen. En dat ten koste van hun zondagsrust en finaal hun eigen gezondheid.”

De ondernemersorganisatie gelooft ook niet dat veralgemeende zondagsopeningen zullen zorgen voor extra omzet voor de handel. Een consument kan zijn euro immers maar één keer uitgeven. Nu doet hij dat van maandag tot en met zaterdag, maar door hem ook de mogelijkheid te geven om ook op zondag te shoppen zal zijn bestedingsbedrag echt niet toenemen. Probleem is dat een handelaar door een extra dag per week open te zijn wel extra kosten heeft, onder meer op het vlak van personeel en energie. Een ander pijnpunt is dat het voor handelaars nu al niet makkelijk is om personeel te vinden dat wil werken op een zondag. Wanneer alle handelszaken dan open zullen zijn op zondag wordt het helemaal onmogelijk om medewerkers te vinden die aan de slag willen gaan op zondag, traditioneel nog steeds een rust-, ontspannings- en gezinsdag.

Bovendien nog een bedenking: e-commerce zit sinds een paar jaar stevig in de lift en is meer en meer ingeburgerd bij het grote publiek. Consumenten kunnen met andere woorden nu al de hele week shoppen indien ze dat willen. Waarom zouden de zogenaamde stenen winkels dan voortaan zeven dagen op zeven open moeten zijn? Veel belangrijker voor de kleinhandelaars vindt NSZ dat ook zij in het online verhaal instappen en ervoor zorgen dat ze offline en online aanwezig zijn.

Tot slot voor de openingsuren is het nu reeds zo dat de wet op de openingsuren bepaalt dat winkels van 5 uur tot 20 uur mogen openblijven, vrijdag of de dag voor een feestdag zelfs tot 21 uur. Klanten die willen dat hun favoriete winkel wat langer tot 19 u of 20 open is, zullen dit moeten laten weten aan de handelaar zodat die gemakkelijker kan inspelen op de vraag door een à twee keer per week langer open te zijn.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer