Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Rookvervod horeca: waar blijven herstelmaatregelen voor cafés?

Rookvervod horeca: waar blijven herstelmaatregelen voor cafés?

13 procent van de cafés overtreedt het rookverbod in de horeca, maar ’s nachts is 22 procent van de cafés nog steeds in overtreding, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de inspectie. Dat is volgens NSZ niet fair ten opzichte van de vele cafés die het rookverbod wel respecteren, want dat zorgt voor oneerlijke concurrentie. Nochtans zijn de boetes hiervoor, die afhankelijk van de overtreding oplopen van 600 tot 4500 euro per inbreuk, beslist niet mals. Dat een significant deel van de cafés het rookverbod toch niet altijd respecteert, wil dus zeggen dat het loont om de klant toch te laten roken. Onlogisch is dat niet, omdat eerder onderzoek al aantoonde dat vaste caféklanten vaak ook roken. “Bovendien wacht de sector nog steeds op een herstelplan, met onder meer een btw van 6 procent op alle dranken”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Hoewel het rookverbod in de horeca bijna vijf jaar geldt, blijven aanzienlijk wat cafés dat verbod met de voeten treden, zo tonen recente inspectiecijfers aan. Zo laat 22 procent van de cafés toe dat er ’s nachts een sigaret wordt opgestoken in de zaak. Dat is niet eerlijk ten opzichte van de overgrote meerderheid die het rookverbod wel volledig naleeft, vindt NSZ. Rokers weten nu perfect waar er nog gerookt mag worden na een zeker uur en dat is erg in het nadeel van alle cafés waar tabak volledig wordt verbannen.

Gezien de hoge boetes, die variëren naargelang de zoveelste overtreding en van 600 tot 4500 euro oplopen, en de frequente controles, ook ’s nachts trouwens, zou men nochtans verwachten dat de sigaret in elke horecazaak taboe zou zijn, maar dat is dus niet het geval. Het loont met andere woorden om, al dan niet vanaf een zeker uur, roken toe te laten in de zaak. Dat hoeft eigenlijk niet te verbazen, aangezien onderzoek voor de invoering van het rookverbod aantoonde dat 8 op de 10 vaste cafégangers rokers waren. Indien cafés willen vermijden dat een vast deel van hun cliënteel voortaan thuis zou blijven, waar wel nog iets gedronken kan worden in combinatie met een sigaret, zit er soms niets anders op dan de asbakken boven te halen. NSZ praat die evolutie niet goed, maar kan ze wel begrijpen, te meer omdat driekwart van de cafés ruimtelijk noch financieel een aparte rookkamer kan plaatsen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Bovendien wachten de cafés nog steeds op een specifiek herstelplan om dat rookverbod te counteren. Zij komen doorgaans niet in aanmerking voor de compensatiemaatregelen die er kwamen in ruil voor de witte kassa omdat zij geen of onvoldoende eten serveren. Cafés dringen al jaren aan op een verlaging van de btw van 21 naar 6 procent op alle dranken, een maatregel die hen financieel een zetje moet geven.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer