Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Rondvraag minister Borsus: solden afschaffen kan niet, andere timing wel

Rondvraag minister Borsus: solden afschaffen kan niet, andere timing wel

Driekwart van de consumenten en 97 procent van de handelaars willen dat de solden blijven bestaan, zo blijkt uit de rondvraag die federaal minister van Middenstand Willy Borsus (MR) heeft gehouden over de solden en de sperperiode. Bovendien blijkt er ook heel wat eensgezindheid te zijn om de soldenperiodes met een maand te verplaatsen, zoals NSZ eerder al voorstelde na onderzoek bij haar leden. Ook de sperperiode moet voor 91 procent van de handelaars blijven bestaan en voor 64 procent zelfs verder worden aangescherpt, zo blijkt verder uit de rondvraag van Borsus. Voor NSZ is het duidelijk: er is totaal geen draagvlak om de solden en de sperperiode af te schaffen, maar over de timing ervan moet wel gesproken worden.

Minister Borsus lanceerde eind december een apart emailadres waarop handelaars en consumenten hun bevindingen kunnen doormailen over de sperperiode en de vaste soldenperiodes. Uit het finaal bilan, waarbij 850  e-mails verwerkt werden en waarvan 59 procent van de e-mails van consumenten afkomstig waren en 39 procent van handelaars, blijkt nu dat zowel consument als handelaar gewonnen is voor het behoud van de solden. 62 procent van de consumenten wil ze behouden, terwijl dat aantal bij de handelaars oploopt tot 97 procent.

Alleen over de periode waarbinnen die solden georganiseerd moeten worden, is er nog geen 100 procent eensgezindheid. 67 procent van de consumenten ziet een andere periode goed zitten, 84 procent van de handelaars ook. En ook wat de zomersolden betreft, zijn consument en handelaar het eens: die vinden het best plaats in augustus. De wintersolden daarentegen wil 84 procent van de handelaars het liefst in februari laten doorgaan, terwijl 43 procent van de consumenten de wintersolden willen vervroegen om hun eindejaaraankopen aan een voordeligere prijs te kunnen doen. Daar dienen solden echter niet voor, zo weet NSZ. Solden zijn nodig om aan seizoensopruiming te doen, niet om te zorgen voor goedkopere kerstgeschenken.

Het is volgens NSZ klaar en duidelijk dat de solden niet in vraag worden gesteld door consument en handelaar. Wat de sperperiode betreft, blijkt dat twee derde van de consumenten die maand voorafgaandelijk aan de solden, waarin geen kortingen geafficheerd of gesuggereerd mogen worden, liever weg wil. 91 procent van de handelaars wil daarentegen wel dat de sperperiode blijft bestaan. Heel logisch, vindt NSZ, want zonder sperperiode krijgen de grote ketens, die altijd wel iets in promotie kunnen zetten en die promo’s ook gebruiken als lokmiddel, een enorm concurrentieel voordeel. De sperperiode dient net om de kleinhandel te beschermen tegen de marketingpraktijken van de grote merken. Het zou volgens de ondernemersorganisatie dan ook bijzonder onzinvol zijn om de sperperiode af te voeren. Dat standpunt zal NSZ ook aanhouden binnen de Hoge Raad voor de Zelfstandige en de Kmo, die zich over de sperperiode en solden nog deze maand uitspreekt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer