Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Recht op werken moet zo snel mogelijk wettelijk verankerd worden

Recht op werken moet zo snel mogelijk wettelijk verankerd worden

Het wetsvoorstel dat het recht op werken en de toegang tot het werk wettelijk verankert, moet volgens NSZ zo snel mogelijk gestemd worden. De sociale partners hebben tijd genoeg gehad om hiervoor een oplossing te vinden, zonder resultaat echter. Nu is het aan de volksvertegenwoordigers om hiervoor een oplossing te vinden, want het recht op staken mag het recht op werken niet langer in het gedrang brengen.

De stakingsacties van de voorbije week doen de discussie over het recht op werken weer oplaaien. De MR dient deze week, met de steun van Open VLD en N-VA, een wetsvoorstel in om het recht op werken en de vrijheid om naar het werk te gaan beter te beschermen. NSZ juicht dat wetgevend initiatief toe en vindt dat het recht op werken zo snel mogelijk wettelijk verankerd moet worden. “Wij respecteren het recht op staken, maar dan moeten stakers ook respecteren dat mensen die willen werken dat ook daadwerkelijk kunnen doen”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit.

De ondernemersorganisatie vindt bovendien dat het niet aan de sociale partners zelf is om het stakingsrecht te moderniseren, zoals vicepremier Kris Peeters (CD&V) vandaag voorstelt. Het herenakkoord, dat de grenzen van het stakingsrecht vastlegt, dateert immers uit 2002. Sindsdien is er geen enkele kans gegrepen om het stakingsrecht up to date te brengen, zelfs niet wanneer recent nog een resolutie werd ingediend met een deadline van zes maanden. “Daarom moeten de volksvertegenwoordigers die taak nu tot een goed einde trachten te brengen. Ondernemingen en werkwillige werknemers mogen zich echt niet langer laten gijzelen door een stel heethoofden”, besluit NSZ-voorzitter Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer