Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt via aangepast werk is noodzaak

Re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt via aangepast werk is noodzaak

Op 1 oktober gaan er maatregelen in om langdurig zieken die kunnen werken opnieuw aan het werk te krijgen. Daarbij wordt ook gekeken of de langdurig zieke aangepast of deeltijds werk aan kan. Ook al is er op dit moment over eventuele sancties nog geen duidelijkheid, vindt NSZ het logisch dat langdurig zieken, die niet (langer) zwaar ziek zijn en kunnen werken, opnieuw geïntegreerd worden op de arbeidsmarkt. “De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, goed voor bijna 5 miljard in 2015, kosten ondertussen haast even veel als de uitkeringen voor werkloosheid en brugpensioen”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Dat is allesbehalve houdbaar.”

NSZ is altijd al pleitbezorger geweest van een vlotte re-integratie van langdurig zieke werknemers in de arbeidsmarkt en stelt tevreden vast dat iemand die langdurig ziek is, maar in staat is om te werken, vanaf 1 oktober niet enkel naar zijn oorspronkelijke job geleid kan worden, maar ook naar aangepast of deeltijds werk. Daar oordelen artsen over op basis van een vragenlijst die een werknemer, die geacht wordt in staat te zijn om te werken, na één maand ziekte moet invullen.

De ondernemersorganisatie kan zich dan ook goed vinden in dit plan van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). De laatste jaren nam het aantal langdurig zieke werknemers immers stevig toe, zo blijkt uit RIZIV-cijfers. Eind 2015 waren er 370.400 werknemers en zelfstandigen al minstens één jaar ziek (waarvan 23.500 zelfstandigen). De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, goed voor bijna 5 miljard in 2015, kosten ondertussen haast even veel als de uitkeringen voor werkloosheid en brugpensioen. Een vlottere re-integratie in de arbeidsmarkt van langdurig zieken die niet zwaar ziek zijn en kunnen werken zorgt meteen ook voor de nodige besparingen in de sociale zekerheid.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer