Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Re-integratie langdurig zieken: kmo’s zijn geen grote bedrijven in zakdoekformaat

Enerzijds is NSZ tevreden dat kmo’s met minder dan 50 werknemers geen boete zullen krijgen wanneer ze onvoldoende inspanningen leveren om langdurig zieke werknemers weer aan het werk te krijgen. Anderzijds begrijpt de ondernemersorganisatie niet dat net ook die kmo’s met minder dan 50 werknemers in dienst wel re-integratietrajecten moeten aanbieden. “Kleine ondernemingen zijn daar helemaal niet voor uitgerust”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De federale regering vergeet eens te meer dat kmo’s geen grote bedrijven in zakdoekformaat zijn.”

De federale regering bereikte een akkoord over de re-integratie van langdurig zieke werknemers op de arbeidsmarkt. Positief is dat kmo’s met minder dan 50 werknemers in dienst geen boete riskeren wanneer ze onvoldoende inspanningen doen op het vlak van re-integratie van langdurig zieke werknemers. Veel minder te spreken is NSZ over de mogelijke stok die achter de deur wordt gehouden: indien uit een evaluatie blijkt dat ondernemingen met minder dan 50 werknemers onvoldoende inspanningen leveren, riskeren kmo’s die tussen de 20 en 50 werknemers in dienst hebben alsnog sancties.

Evenmin vindt NSZ het een goede zaak dat kmo’s met minder dan 50 werknemers toch re-integratietrajecten moeten aanbieden. “Kleine ondernemingen kunnen dat niet zomaar, zij hebben doorgaans ook geen personeelsdienst om dat in goede banen te leiden. In een kleine kmo is het vaak ook onmogelijk om wie langdurig ziek is geweest aangepast werk te geven”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie begrijpt ook niet dat de federale regering in dit dossier een dubbele logica hanteert. Enerzijds beseft de regering dat het onzinnig is om kmo’s met minder dan 50 werknemers in dienst boetes op te leggen, maar anderzijds worden die bedrijven wel verplicht om mee te werken aan re-integratietrajecten, terwijl men perfect weet dat dit voor kleine bedrijven niet haalbaar is.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer