Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Prima dat stad Antwerpen voortouw neemt in strijd tegen voedselverspilling

Buurtwinkels en superettes kunnen sinds eind mei 2015 voeding wegschenken aan hun lokaal OCMW of aan lokale caritatieve organisaties die erkend zijn door het lokaal bestuur en dat zonder btw te moeten betalen op de weggegeven producten. Deze btw-beslissing van de administratie Financiën kwam er op nadrukkelijke vraag van NSZ en is niet alleen in het voordeel van de handelaar, maar ook van iedere persoon die honger lijdt in ons land. Opdat de beslissing succes zou hebben in de praktijk pleitte NSZ voor een website waarop alle erkende lokale caritatieve instellingen vermeld worden. Dit ook om te vermijden dat handelaars achteraf toch btw moeten betalen.  “We stellen tevreden vast dat de stad Antwerpen nu handelaars en erkende organisaties in contact met elkaar zal brengen via een speciaal daartoe voorziene website”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “We roepen alle andere lokale besturen op om ook van die website gebruik te maken.”

Maar liefst 224.000 Belgen doen jaarlijks beroep op voedselhulp. En toch worden er jaarlijks ettelijke tonnen nog perfect eetbaar voedsel weggegooid. 60 procent van deze voedseloverschotten is niet herbruikbaar, 40 procent wel. Driekwart van de kleinhandelaars wordt minstens één keer per week geconfronteerd met niet-verkoopbare producten, zo bleek uit eerder onderzoek van NSZ. Het gaat voornamelijk om producten waarvan de houdbaarheidsdatum, maar nog niet de consumptiedatum, is verstreken of levensmiddelen waarvan de verpakking beschadigd is. 

Op vraag van NSZ zijn lokale voedingswinkels sinds eind mei 2015 geen btw meer verschuldigd wanneer ze hun overschotten geven aan het OCMW uit hun stad of gemeente of aan goede doelen uit diezelfde stad of gemeente die erkend zijn door het stads- of gemeentebestuur. Toen al pleitte de ondernemersorganisatie ervoor dat er een website zou komen die alle erkende lokale caritatieve instellingen in contact zou brengen met handelaars. Dit ook om te vermijden dat achteraf toch btw zou moeten betaald worden omdat de caritatieve instelling niet erkend is. Zo’n website bestaat nu, namelijk www.schenkingsbeurs.be, een initiatief van Komosie, de koepelorganisatie van milieuondernemers in de sociale economie, en FdSS, de federatie van bicommunautaire maatschappelijke diensten.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “We stellen tevreden vast dat de stad Antwerpen van die website gebruik zal maken zodat handelaars meteen kunnen zien bij wie ze terecht kunnen met hun schenkingen. Ook in Luik en Seraing doen ze dat. Nu is het aan alle andere lokale besturen in dit land om ook gebruik te maken van die website. Het gaat immers om een prima oplossing voor de lokale buurtwinkel of superette om de hoek én voor de mensen die het minder goed hebben.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer