Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Praktijktests Gent: massaal inzetten op vorming en omscholing in plaats van sancties

Praktijktests Gent: massaal inzetten op vorming en omscholing in plaats van sancties

Hoewel NSZ discriminatie op de arbeidsmarkt met klem veroordeelt, blijft het nog altijd het recht van de werkgever om te kiezen voor de juiste persoon op de juiste plaats. Om die discriminatie weg te werken, pleit NSZ ervoor dat er volop wordt ingezet op vorming en omscholing bij werkzoekenden. Het moet immers gezegd dat een deel van de allochtonen op het vlak van scholing en taalvaardigheid achterophinkt ten opzichte van de Belgen.

NSZ vindt het geen goed idee dat de stad Gent discriminatie op de arbeidsmarkt wil sanctioneren. Het staat een werkgever immers nog altijd vrij om te kiezen voor de kandidaat die hij het meest geschikt acht. De ondernemersorganisatie veroordeelt discriminatie op basis van nationaliteit, afkomst, geslacht, leeftijd en dergelijke met klem, maar vindt tegelijkertijd dat praktijktesten en eventuele sancties geen oplossing bieden. Daarmee wordt immers enkel het probleem aangekaart, zonder meer.

Daarentegen vindt NSZ wel dat zoveel mogelijk mensen - jong of oud, blank of zwart, vrouw of man… - aan het werk moeten. Het is nu al niet gemakkelijk voor kmo’s en ondernemers om mensen te vinden. Dat zal nog moeilijker worden wanneer de ‘war on talent’ nog veel heviger zal losbarsten. Daarom dringen er zich maatregelen op. “We moeten volop inzetten op vorming en omscholing van werkzoekenden”, benadrukt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Want, laten we een kat een kat noemen, een deel van de allochtonen heeft vaak een lagere scholing en is ook minder taalvaardig dan hun autochtone evenknieën.” Een gemotiveerde werkzoekende die een proces van vorming en/of omscholing volgt, verhoogt aanzienlijk zijn kans op de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen ook positieve verhalen helpen, zowel aan werkgevers- als van werknemerszijde. Tot slot zou ook de online module ‘sollicitatiefeedback’ van de VDAB massaal moeten worden gebruikt door zowel werkgevers als werkzoekenden, zodat de problematiek van ‘mismatch’ nauwer in kaart kan worden gebracht.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer