Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Pokémon Go duidelijk aanwezig op de werkvloer, voorlopig zonder al te grote problemen

Pokémon Go duidelijk aanwezig op de werkvloer, voorlopig zonder al te grote problemen

Op enkele weken tijd is Pokémon Go uitgegroeid tot een wereldwijde rage. Uit een enquête van NSZ, waaraan 239 kmo’s hebben deelgenomen, blijkt dat één vijfde van de kmo-zaakvoerders weet dat één of meerdere van hun medewerkers meedoen met Pokémon Go. De ondernemers zelf lopen er minder storm voor: slechts 2 procent speelt op dit moment Pokémon Go. Voorlopig zorgt erg populaire app nog niet voor problemen op de werkvloer. Alle werknemers jagen tijdens hun pauzes op Pokémon of ze doen dat helemaal buiten de werkuren. Mochten werkgevers toch één van hun medewerkers betrappen die tijdens de werkuren aan het jagen is op Pokémon, zou die in eerste instantie op het matje worden geroepen. Herhaaldelijke betrappingen zouden wel leiden tot een ontslag, zoals in Nederland en de VS al het geval was.

Sinds een aantal weken is er een nieuwe rage opgedoken, Pokémon Go. Bedoeling daarvan is dat mensen via een app op hun smartphone op virtuele Pokémon jagen. Daarvoor moeten ze echt fysiek rondlopen, want die Pokémon kunnen echt overal verstopt zitten. Deze nieuwe rage is op korte tijd enorm populair geworden en maakte ondertussen ook haar intrede op de werkvloer. Uit een rondvraag van NSZ bij 239 kmo’s blijkt immers dat in 21 procent van deze ondernemingen één of meerdere werknemers aan de slag zijn met dit spel. Vermoedelijk zijn het er nog veel meer, want 58 procent van de kmo-zaakvoerders weet niet of zijn medewerkers zich hiermee inlaten.

Voor sommige spelers is Pokémon Go ondertussen een echte, alles opslorpende obsessie geworden die een negatieve invloed kan hebben op het werk, met ontslagen tot gevolg, zoals in Nederland en de VS al het geval was. Zo’n vaart loopt het in ieder geval nog niet in onze kmo’s, zo blijkt verder uit de enquête. Voorlopig heeft nog geen enkele bedrijfseigenaar iemand van zijn personeel betrapt die op Pokémon aan het jagen was tijdens de reguliere uren. Werknemers die het spel niet kunnen laten liggen, spelen het tijdens de middagpauze of andere eventuele vrije momenten.

Toch zijn werkgevers voorbereid op werknemers die tijdens hun reguliere werktijd op Pokémonjacht gaan: wie voor het eerst betrapt wordt, wordt op het matje geroepen en gevraagd om de verloren werktijd op een later moment in te halen. NSZ raadt steeds aan om de betrapte medewerker een schriftelijke waarschuwing te geven, zeker nu ontslagen gemotiveerd moeten worden. Wie daarentegen herhaaldelijk tegen de lamp zou lopen, mag zich verwachten aan een ontslag. Logisch, het recht op het spelen van spelletjes staat nergens in het arbeidsreglement.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer