Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Plastic zakjes verbieden te vergaand, gebruik ervan ontraden kan wel

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is gewonnen voor een verbod op plastic zakjes, zoals dat er in Wallonië volgend jaar komt. Een verbod vindt NSZ geen goed idee. In de plaats daarvan zou men beter aan ontrading van het gebruik van zulke plastic zakjes werken. Winkeliers zouden bijvoorbeeld kunnen werken met herbruikbare tassen die aan de consument kunnen worden verkocht. Op die manier kan de kleinhandel mee zorgen voor een ‘mindswitch’ en een gedragsverandering bij de klant en jaagt een alternatief voor het plastic zakje de sector niet op kosten.

In Wallonië is het vanaf volgend jaar gedaan met het gebruik van plastic zakjes om bijvoorbeeld groenten en fruit in te steken. Ook Vlaanderen is van plan zo’n verbod in te voeren, zegt Vlaams Leefmilieuminister Joke Schauvliege vandaag. NSZ vindt zo’n verbod veel te vergaand, maar begrijpt wel dat er naar een duurzaam alternatief voor plastic zakjes moet worden gezocht. “Toch zouden we de keuze hiervoor bij de handelaar willen laten”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit. “Het aanbieden van zulke plastic zakjes kost de kleinhandelszaken dan wel aardig wat, het is meteen ook een extra service die ze bieden aan de consument.” 

Door een verbod in te stellen, kan een kleinhandelaar die extra service niet meer bieden, terwijl een consument met de handen vol gekochte producten de straat op sturen erg weinig commercieel is. Mochten de plastic zakjes ook in Vlaanderen volledig verboden worden, raadt NSZ handelaars als oplossing aan om herbruikbare draagtassen te laten maken die ze dan voor een beperkte prijs kunnen verkopen aan hun klanten. Op die manier voedt de handelaar de consument als het ware op en zal die zijn boodschappen met herbruikbare tassen doen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer