Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Paasvakantie traditioneel start voor studentenjobs, maar werkgevers en studenten zitten nog steeds gekneld in rigide systeem

Paasvakantie traditioneel start voor studentenjobs, maar werkgevers en studenten zitten nog steeds gekneld in rigide systeem

Binnen één week start de Paasvakantie. Die vakantie is ook voor heel wat handelaars en horeca-uitbaters het startpunt om jobstudenten in te schakelen. Ondanks de belofte van de federale regering om studentenarbeid in uren mogelijk te maken in plaats van in dagen, en zelfs de uitdrukkelijke opname van deze belofte in het regeerakkoord, blijft dat soepeler systeem na anderhalf jaar regeren nog steeds dode letter. “Bijzonder jammer voor werkgevers en jobstudenten, want zij zien nu steeds één van hun voordelige dagen afgetrokken, zelfs wanneer ze maar een handvol uren werken”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Voor de zomer moet dat soepeler systeem een feit zijn.”

NSZ begrijpt niet waarom een eenvoudige beslissing om studenten gedurende 400 uren per jaar aan een verminderd RSZ-tarief te laten werken in plaats van 50 dagen, zoals nu het geval is, zo lang op zich laat wachten. Op papier verandert er eigenlijk niet veel, aangezien aan het contingent voordelige uren niet geraakt wordt: 400 uren zijn immers 50 dagen aan 8 uur per werkdag. Wel zorgt dat systeem in uren voor een wereld van verschil qua flexibiliteit en dat zowel voor de werkgevers als de studenten. Beiden kunnen dan via het urensysteem ten volle genieten van het verminderd RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling. In de horeca en de kleinhandel, de sectoren bij uitstek waarin jobstudenten tewerkgesteld worden, komt het immers vaak voor dat studenten slechts gedurende een paar uren moeten werken.

Met het huidige systeem worden studenten afgeremd om ergens een aantal uur bij te klussen omdat ze meteen een volledige dag geschrapt zien. Zelfstandigen en kmo’s hebben het daardoor moeilijk om jongeren warm te maken voor korte shifts of opdrachten. De federale regering beloofde werk te maken van zo’n versoepelde urenregeling en schreef die belofte zelfs in het regeerakkoord in, maar krijgt die aanpassing maar niet rond. Dat vindt NSZ onbegrijpelijk, te meer omdat uit eerder onderzoek van de ondernemersorganisatie bleek dat 8 op de 10 ondernemers absoluut vragende partij zijn om studentenarbeid in uren te laten opnemen. “Bovendien wordt het steeds belangrijker voor jongeren om ook praktijkkennis op te doen. Kijk maar naar de discussie over het duaal leren. Een studentenjob is toch de manier bij uitstek om een eerste ervaring op te doen op de werkvloer. Het is vreemd dat studentenarbeid niet soepeler en flexibeler wordt gemaakt”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “We roepen de federale regering dan ook op om van het urensysteem een feit te maken voor de grote vakantie.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer