Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Optrekken van huurwaarborg goede zaak voor zelfstandigen

De Vlaamse regering heeft het huurdecreet goedgekeurd. Daardoor zou de huurwaarborg van 2 naar 3 maanden gaan. Een goede zaak voor heel wat zelfstandigen die vaak investeren in een huurhuis als appeltje voor de dorst. Maar al te vaak worden verhuurders geconfronteerd met huurders die een huis slecht onderhouden of zelfs totaal vernielen. De verhuurder staat daar machteloos tegenover. Door de huurwaarborg op te trekken naar 3 maanden zullen eigenaars sneller bij twijfel over de kredietwaardigheid van een huurder tot verhuring overgaan, aldus NSZ.

Het is de eigenaar die beslist of hij al dan niet een huurwaarborg vraagt. De meeste eigenaars vragen een waarborg, maar volgens de wet mag die slechts 2 maanden bedragen. De huurwaarborg moet verhuurders wapenen tegen huurders die het pand schade toebrengen of met de noorderzon verdwijnen. In de praktijk blijkt de huurwaarborg onvoldoende om zowel de huurschade als huurachterstallen te compenseren. Die optelsom vormt vrijwel altijd een veelvoud van het bedrag van twee maanden huur.

Heel wat kleine eigenaars haken na enkele slechte ervaringen af en verkopen hun pand. Gevolg: op de markt zijn er genoeg huurwoningen, maar altijd maar minder kleine huurwoningen. Om zelfstandigen te blijven aanmoedigen te investeren in een huurwoning is de optrekking van de waarborg van 2 naar 3 maanden een goede zaak, zegt NSZ. Het zal ook meer kansen bieden aan huurders. Hoe lager de huurwaarborg, hoe selectiever de verhuurders zijn om zo het risico in te dekken. Volgens NSZ zal de hogere huurwaarborg verhuurders sneller over de streep trekken om toch te verhuren, zelfs wanneer er twijfels zijn omtrent de kredietwaardigheid of de zorgvuldigheid van de huurder.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer