Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Opnieuw sterke stijging aantal bijberoepers: ook zij moeten pensioenrechten kunnen uitbouwen

Het afgelopen jaar is het aantal zelfstandigen in bijberoep veel forser gestegen dan het aantal zelfstandigen in hoofdberoep. Tijdens de eerste drie kwartalen van 2016 steeg het aantal bijberoepers met 2,1 procent, terwijl het aantal hoofdberoepers tijdens diezelfde periode slechts met 0,9 procent is toegenomen. Het aantal mensen dat via het bijberoep twee jobs combineert, blijft dus maar aanzienlijk toenemen. “Het liefst van al zien we die bijberoepers doorstromen naar een activiteit in hoofdberoep, maar ondertussen verdienen ze wel pensioenrechten”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Dat is nu, ondanks het feit dat ze wel sociale bijdragen betalen, niet het geval. Uiteraard moet dat pensioen dan wel proportioneel berekend worden: wie minder bijdraagt tot het sociaal statuut, zoals de bijberoepers, moet ook een lager pensioen krijgen dan hoofdberoepers die meer bijdragen.

Tijdens de eerste drie kwartalen van vorig jaar nam het aantal zelfstandigen in bijberoep veel steviger toe (+2,1 procent) ten opzichte van de zelfstandigen in hoofdberoep (+0,9 procent). Dat blijkt uit cijfers van het RSVZ, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen, die NSZ opvroeg. Door de jaren heen steeg het aantal zelfstandigen in bijberoep al veel sneller dan het aantal hoofdberoepers, 2015 niet te na gesproken. Tussen 2010 en het derde kwartaal van 2016 steeg het aantal bijberoepers met 12 procent, terwijl het aantal hoofdberoepers tijdens diezelfde periode slechts met 6 procent is gestegen.

Zelfstandigen in bijberoep betalen ook sociale bijdragen, zoals de hoofdberoepers, maar dan wel aangepast aan hun realiteit. Bijberoepers (met een inkomen boven de 1471,01 euro) betalen minimum 75,39 euro per kwartaal, terwijl dat minimum bij hoofdberoepers op 681,31 euro per kwartaal ligt. Toch krijgen zelfstandigen in bijberoep in ruil voor het betalen van die bijdragen geen pensioenrechten. Hun pensioen moeten ze dus zien te halen uit hun hoofdberoep als werknemer of ambtenaar. “Terwijl het logisch zou zijn dat wie bijdraagt aan het sociaal statuut van de zelfstandigen daar ook rechten uit put, in dit geval op het vlak van pensioen”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Het spreekt voor zich dat de pensioenrechten van zelfstandigen in bijberoep proportioneel berekend moeten worden. Wie een lage bijdrage betaalt, verdient een laag bijkomend pensioen. Een hogere sociale bijdrage is dan weer goed voor een hoog bijkomend pensioen. Dat is niet meer dan fair.”

De ondernemersorganisatie pleit ervoor om elke zelfstandige die bijdragen betaalt rechten te geven. Voor zelfstandigen in bijberoep betekent dat nog niet dat zij dezelfde return on investment moeten krijgen dan de zelfstandigen in hoofdberoep. Daarom stelt NSZ voor om bij de bijberoepers te werken met een lagere coëfficiënt in de formule van de berekening van het pensioen. Belangrijkste evenwel is dat zij een return krijgen, namelijk dat ze vanuit hun bijberoep pensioenrechten kunnen opbouwen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer