Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Ook 55-plussers moeten per sms en e-mail bestookt worden met vacatures

NSZ vindt het onbegrijpelijk dat de sociale partners een aantal jaren geleden hebben beslist dat 55-plussers vanwege de VDAB niet automatisch vacatures moeten doorgestuurd krijgen per sms of per e-mail. Daar moet volgens de ondernemersorganisatie dringend verandering in komen, niet alleen omdat de vergrijzing verder toeneemt, maar ook omdat het steeds moeilijker wordt voor kmo’s om de juiste mensen te strikken. “Enerzijds kunnen werkgevers die 55-plussers aanwerven een RSZ-korting krijgen, maar anderzijds worden diezelfde 55-plussers niet bestookt met vacatures. Absurd tot en met”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

In 2008 besloten de sociale partners dat de elektronische matching die de VDAB aanbiedt aan werkzoekenden niet moest worden toegepast bij 55-plussers. Gevolg daarvan is dat ze totaal geen vacatures per sms en e-mail doorgestuurd krijgen. “Een onbegrijpelijke beslissing van de sociale partners”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Die nefaste beslissing moet dringend ongedaan gemaakt worden, want ze is anno 2016 echt niet meer te verantwoorden.”

Niet alleen neemt de vergrijzing toe, maar ondertussen staat ook de arbeidsmarkt er anders voor dan in 2008. Gezien het afnemend aantal werkzoekenden en het toenemend aantal jobs en vacatures is het voor micro-ondernemingen en kmo’s vandaag de dag allesbehalve evident om de juiste man of vrouw te vinden. Bovendien staat het uitsluiten van 55-plussers voor elektronische matching haaks op het beleid dat de Vlaamse regering voert om met een doelgroepvermindering net zoveel mogelijk 55-plussers aan het werk te krijgen. Ondernemingen die een 55-plusser aanwerven of in dienst hebben, hebben immers recht op een RSZ-korting die, afhankelijk van de leeftijd en het feit of iemand al in dienst was of net gerekruteerd werd, varieert van 600 tot 1500 euro per kwartaal.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer