Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Ongeveer de helft van de bedrijven ziet hun omzetcijfers immers dalen tijdens het derde kwartaal

7 op de 10 ondernemers nemen tijdens de zomermaanden juli en augustus vakantie op, gemiddeld acht dagen, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 543 zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders hebben deelgenomen. Al is vakantie bij hen met een korrel zout te nemen, want 72 procent kan zijn of haar zaak niet loslaten tijdens die vakantiedagen. Slechts 1 procent van de ondernemers slaagt daar wel in. Bovendien moeten 9 op de 10 ondernemers de periode voor ze met vakantie gaan een extra tand bijsteken om alles rond te krijgen. En ook na de schaarse vakantie moet 87 procent extra hard werken om alles opnieuw in goede banen te leiden. “Heel wat ondernemers kijken bovendien met lede ogen naar de zomer”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Ongeveer de helft van de bedrijven ziet hun omzetcijfers immers dalen tijdens het derde kwartaal.”

Uit onderzoek van NSZ blijkt dat 71 procent van de ondernemers met vakantie gaat tijdens de maanden juli en augustus. 7 op de 10 kiezen voor een buitenlandse bestemming, maar 14 procent heeft zich door het aanhoudende mooie weer van de laatste weken kunnen overhalen om vakantie in eigen land te houden, wat uiteraard een goede zaak is voor onder meer de horeca, de toeristische sector en de handel in ons land. Toch slaagt 72 procent van de ondervraagde zelfstandigen en kmo-zaakvoerders er niet in om zijn onderneming los te laten tijdens de vakantie. Dat uit zich voor in meerdere e-mails en telefoontjes naar de zaak, maar nagenoeg een kwart (23 procent meer bepaald) blijft de zaak ook coördineren en de medewerkers aansturen vanuit het vakantieoord. Opvallend: slechts 1 procent van de ondernemers slaagt er wel in om volledig te de-connecteren van de eigen zaak.

100 procent tot rust komen zit er voor een ondernemer dus niet in. “En dat is jammer, want iedereen heeft er op een zeker moment baat bij om de batterijen terug op te laden”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Zo’n vakantie laat trouwens ook toe om nieuwe ideeën op te doen, buitenlandse concepten over te nemen en met frisse moed opnieuw aan de slag te gaan.” Bovendien blijkt nog eens dat 90 procent van de zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders alvorens met vakantie te gaan extra hard moet werken om alles afgerond te krijgen. Bij 87 procent manifesteert zich dat ook na de vakantie.

Opmerkelijk nog is dat bij 47 procent van de zelfstandigen en de kmo’s de omzet daalt tijdens de vakantiemaanden en dus ook het derde kwartaal. Gemiddeld daalt de omzet van de ondernemers die een omzetdaling vaststellen tijdens die periode met 16 procent. Dat heeft te maken met het feit dat het zakenleven in juli en augustus stilvalt, beslissingen uitgesteld of niet genomen kunnen worden door de afwezigheid van bepaalde personen en vooral omdat er minder klanten zijn. Voor ondernemers gaat het met andere woorden niet altijd om de fijnste maanden.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer