Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Ondernemers vrij positief over nieuw werkjaar, maar te hoge loonkost blijft probleem nummer 1

31 procent van alle micro-ondernemingen en kmo’s denkt tijdens dit nieuwe werkjaar te kunnen groeien, zo blijkt uit onderzoek dat NSZ afnam bij 519 bedrijven. Ruim een kwart (27 procent meer bepaald) denkt dat hun personeelsbestand tussen nu en eind juni 2017 zal toenemen. “Ondernemers kijken eerder positief naar de nabije toekomst”, zo geeft NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws aan. Dat heeft volgens hen wel grotendeels te maken met het wegebben van de financiële crisis, eerder dan met het gevoerde regeringsbeleid. Opvallend: nagenoeg één derde van de ondernemers blijft de loonkost als belangrijkste probleem ondervinden.

De grote vakantie is afgelopen en de schoolbanken zijn opnieuw gevuld. Ook voor de ondernemerswereld begint er een nieuw werkjaar. Uit onderzoek van NSZ, waaraan 519 ondernemingen deelnamen, blijkt dat micro-ondernemingen en kmo’s eerder hoopvol zijn over het komende werkjaar. Nochtans geeft 43 procent wel aan ze nog steeds minder inkomsten hebben dan voor het losbarsten van de crisis in 2008. Die situatie doet zich vooral voor in de handel en de horeca en in iets mindere mate in de dienstensector.

Maar de vooruitzichten ogen beter: 31 procent van de ondernemingen denkt dit werkjaar te kunnen groeien, terwijl 47 procent rekent op een status-quo. 54 procent van de micro-ondernemingen en kmo’s is dan weer van plan om de komende maanden te investeren in het bedrijf zelf. Vorig jaar bedroeg dat aantal maar 46 procent, zo bleek uit onderzoek van NSZ. Goed nieuws is er ook voor werknemers en werkzoekenden. Ondanks het feit dat de Nationale Bank afgelopen week meldde dat er een recordaantal Belgen aan het werk is, ziet het komend werkjaar er ook goed uit voor de tewerkstelling in ons land. 27 procent van de micro-ondernemingen en kmo’s ziet hun personeelsbestand de komende maanden groeien, terwijl 9 procent het met minder werknemers verwacht te doen tijdens dit werkjaar.

6 op de 10 ondernemers zeggen resoluut dat het economisch klimaat verbeterd is. Dat heeft volgens drie vierde van die ondernemers  te maken met het wegebben van de financiële crisis en de naschokken ervan. Volgens een kwart is het beleid van de diverse regeringen in ons land hiervoor verantwoordelijk. Op te merken valt trouwens dat 39 procent van de micro-ondernemingen en kmo’s niet vindt dat het economisch klimaat er op vooruitgegaan is. Het gaat dan vooral om ondernemingen uit nog steeds gevoelige sectoren, zoals kleinhandel, horeca en bouw.

Bovendien is het ook voor ondernemers in het algemeen nog steeds geen rozengeur en maneschijn. Maar liefst 32 procent blijft de loonkost als meest prangend probleem aanstippen, gevolgd door een teveel aan administratie (19 procent) en het vinden van geschikt personeel (13 procent). Christine Mattheeuws: “We kunnen niet ontkennen dat de federale regering ondertussen al werk heeft gemaakt van het verminderen van de torenhoge loonkosten in ons land onder meer via de maatregelen voor loonmatiging, de indexsprong en de goedkopere eerste aanwervingen, maar toch blijven nog heel wat ondernemers op hun honger zitten. Dat is niet onlogisch, aangezien de loonkostenhandicap tegenover onze buurlanden nog steeds 10 procent bedraagt. Daarom zijn verdere maatregelen en een nieuwe loonnormwet absoluut nodig.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer