Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Onbeperkt bijverdienen bovenop pensioen noodzaak voor veel zelfstandigen

Op 4 jaar tijd zijn het aantal actieven na pensioenleeftijd met ruim 28 procent gestegen: van 70.194 in 2010 naar 89.866 in 2014. En ook de komende jaren zal het aantal zelfstandigen actief na pensioenleeftijd nog verder groeien. Dat heeft te maken met het feit dat ze sinds begin dit jaar onbeperkt kunnen bijverdienen na de wettelijke pensioenleeftijd of na een carrière van 45 jaar zonder dat er geheel of gedeeltelijk pensioen moet worden ingeleverd. Uit  recent onderzoek van NSZ, afgenomen bij 460 zelfstandigen, blijkt immers dat 48 procent van plan is om te blijven werken na hun pensioen. 45 procent onder hen zal dat doen uit financiële noodzaak, 27 procent wil aan de slag blijven uit passie.

Voor 2013 mocht een pensioengerechtigde zelfstandige maximaal goed 17.000 euro per jaar verdienen. De regering Di Rupo veranderde begin 2013 de regels en zorgde ervoor dat ondernemers na hun 65ste onbeperkt konden bijverdienen op voorwaarde dat zij een beroepsloopbaan van 42 jaar achter de rug hadden. Een deel van de zelfstandigen (een groot deel van de vrije en intellectuele beroepen, maar ook anderen) werd daardoor uitgesloten van deze maatregel. Sinds januari 2015 kunnen de zelfstandigen onbeperkt bijverdienen na de wettelijke pensioenleeftijd of na een carrière van 45 jaar zonder dat er geheel of gedeeltelijk pensioen moet worden ingeleverd.

Uit onderzoek dat NSZ eerder afnam bij 460 zelfstandigen blijkt dat 81 procent deze versoepeling goed tot heel goed vindt. 48 procent van de zelfstandigen is dan ook van plan om aan de slag te blijven na hun 65ste of na een loopbaan van 45 jaar. In 2014 waren er trouwens al 89.866 zelfstandigen actief na hun pensioen en dat op een totaal van 1.015.902  zelfstandigen. De pensioengerechtigde zelfstandigen die blijven werken zijn nu al goed voor 8,8 procent van het totaal aantal zelfstandigen. Dat aandeel zal de komende jaren nog stevig toenemen, zo verwacht NSZ.

Van alle zelfstandigen die plannen aan de slag te blijven na hun pensioen doet 45 procent dat uit financiële noodzaak of uit voorzorgen om ook rond te komen rekening houdende met de stijgende levensverwachting. Verwonderlijk is dat niet, aangezien het gemiddelde zelfstandigenpensioen slechts 840 euro bedraagt. Ter vergelijking: het gemiddeld pensioen van ambtenaren (2480 euro) en van werknemers (1180 euro) ligt veel hoger, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Pensioenen. 27 procent van de zelfstandigen die denken blijven te werken na hun pensioen doet dat dan weer uit passie. Ze kunnen het ondernemerschap, ongeacht hun leeftijd, niet missen, terwijl 14 procent aan de slag blijft uit schrik om in een zwart gat te vallen. “Dat is ook niet onlogisch”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Zelfstandigen zijn vaak dag en nacht bezig geweest met hun onderneming en hebben nauwelijks tijd gehad voor andere zaken. Nog anderen ( 9 procent) vinden niet direct een overnemer en doen verder in afwachting van een overname.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer