Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Onbegrijpelijk dat buitenschoolse kinderopvang fiks duurder dreigt te worden

NSZ betreurt de beslissing van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) om het PWA-statuut voor mensen die niet gemakkelijk in het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen om te vormen tot wijk-werken en te beperken in de tijd. Hardwerkende ouders mogen geen hogere rekening voor buitenschoolse opvang voorgeschoteld krijgen omdat de school beroep moet doen op het reguliere circuit. Er zijn immers niet veel mensen die buitenschoolse opvang op zich willen nemen. “In plaats van voor- en naschoolse opvang in te perken, moeten we er net verder in investeren, zo niet zullen meer werknemers ervoor kiezen om deeltijds te werken, zodat ze op tijd hun kinderen van school kunnen afhalen”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Die beslissing staat in volledige contradictie met de realiteit dat we allemaal meer en langer zullen moeten werken. Er moet dan ook naar een oplossing gezocht worden.”

Het PWA-statuut wordt hervormd tot het wijk-werken en beperkt in de tijd. Heel wat scholen schakelen mensen met zo’n statuut in voor de voor- en naschoolse kinderopvang, maar zullen binnenkort een beroep moeten doen op contractuelen die makkelijk tot drie keer meer kosten. Scholen, die voor hun opvang doorgaans liever werken met werknemers die lang in dienst blijven zodat ze een band kunnen opbouwen met de kinderen, zullen daardoor niets anders kunnen dan hun prijzen voor buitenschoolse opvang te verdrievoudigen. Het beperken van dat PWA-statuut in de tijd voor opvang is volgens NSZ een nefaste beslissing. Dat werklozen zo snel mogelijk in het reguliere circuit terecht moeten komen, mag volgens NSZ geenszins nadelige gevolgen hebben voor de buitenschoolse opvang. In elk geval kan het totaal niet dat de vele hardwerkende Vlamingen voor de  opvang voor en na school een uiterst gepeperde factuur krijgen. NSZ vraagt dan ook een snelle oplossing omdat een betaalbare opvang een belangrijk aspect is om mensen aan het werk te krijgen en te houden.

De ondernemersorganisatie vreest dan ook dat, indien er geen oplossing komt voor die gepeperde facturen voor buitenschoolse opvang, heel wat werknemers hun rekenmachine erbij zullen halen. Wanneer het loont om iets minder te werken, zodat de kinderen meteen na school kunnen worden opgehaald en er dus geen aanzienlijk duurdere buitenschoolse opvang moet worden betaald, zullen werknemers nog meer dan nu kiezen voor deeltijdse arbeid, ouderschapsverlof of tijdskrediet. Nochtans hebben we iedereen die kan werken zoveel mogelijk nodig op onze arbeidsmarkt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer