Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Nulbijdrage zorgt voor meer jobs, maar ook voor meer oneerlijke concurrentie

Tussen 1 januari 2016 en einde maart 2017 creëerden 22.188 ondernemingen een eerste tewerkstelling. Dat maakt federaal minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) bekend. Volgens NSZ is de goedkopere eerste aanwerving, die sinds 1 januari 2016 geldt, een zeer goede maatregel omdat die zorgt voor extra tewerkstelling. “Tegelijkertijd zorgt ze voor een nieuwe discriminatie tussen zelfstandigen die sinds 2016 voor het eerst iemand hebben aangeworven en zelfstandigen die dat de jaren voordien deden”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit. Daarom vraagt de ondernemersorganisatie om de vrijstelling van de voornaamste sociale werkgeversbijdragen toe te kennen aan elke eerste personeelslid per onderneming.

Sinds 1 januari 2016 en tot eind 2020 genieten alle zelfstandigen die een eerste werknemer aanwerven van een vrijstelling voor de voornaamste sociale werkgeversbijdragen voor het leven op deze eerste werknemer. NSZ vindt deze maatregel zeer goed omdat die de loonlast sterk laat dalen voor ondernemers die een eerste medewerker aantrekken en omdat die ook zorgt voor extra tewerkstellingskansen. Maar fair ten opzichte van zelfstandigen die pakweg in 2007 of in 2013 hun eerste werknemer in dienst namen, is die maatregel allerminst. Zelfstandigen die voor 2016 een eerste medewerker rekruteerden, kunnen immers fluiten naar die vrijstelling van de belangrijkste sociale werkgeversbijdragen en betalen op die manier aanzienlijk meer voor hun eerste medewerker.

Wie nu bijvoorbeeld een eerste werknemer aanwerft met een brutoloon van 3000 euro bespaart op jaarbasis een dikke 11.000 euro. Een zelfstandige die voor het eerst iemand in dienst nam voor 2016, zal, zelfs rekening houdende met toen al bestaande doelgroepverminderingen, nooit zoveel kunnen besparen. Heel wat leden blijven NSZ hierover contacteren en vinden dat die maatregel zorgt voor oneerlijke concurrentie en discriminatie. Een faire oplossing zou er dan ook in bestaan om die vrijstelling van de voornaamste sociale werkgeversbijdragen toe te kennen aan elk eerste personeelslid van een onderneming, ongeacht wanneer er een eerste aanwerving werd gedaan.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer