Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Nu controles beginnen vreest NSZ wel voor toename aantal faillissementen en stopzettingen in horecasector

Nu controles beginnen vreest NSZ wel voor toename aantal faillissementen en stopzettingen in horecasector

Buiten alle verwachtingen om houden restaurants, hotels en cateringbedrijven goed stand tijdens de eerste zes maanden waarin de witte kassa verplicht is. Uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van handelsinformatiekantoor Roularta Business Information blijkt immers dat het aantal faillissementen voor deze horecazaken slechts met 1,4 procent toegenomen is tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar. Het aantal stopzettingen nam zelfs af met 3,5 procent tijdens diezelfde periode. “Laten we toch maar niet te vroeg victorie kraaien”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Het wettelijk kader is pas sinds eind juni volledig rond en de controles zijn begin deze week echt begonnen. Zaken die door de witte kassa vreesden voor een faillissement of een stopzetting en daardoor tot het uiterste gewacht hebben, moeten nu kiezen: zich in regel stellen of de boeken neerleggen. De komende maanden zullen zorgen voor een kaalslag bij de restaurants en cateringbedrijven.”

De witte kassa is sinds 1 januari 2016 enkel verplicht in horecazaken die per jaar 25.000 euro of meer aan omzet uit ter plaatse geconsumeerde voeding halen, zo besliste de federale regering eind vorig jaar. Toch duurde het tot eind juni vooraleer dit wettelijk kader volledig rond was. Gevolg: een aanzienlijk aantal restaurants, eetgelegenheden en cateringbedrijven mocht dan wel een witte kassa aangeschaft hebben, maar sloot de stekker ervan niet aan. Op zich perfect verstaanbaar, gezien het ontbreken van een wettelijk kader. In juni bijvoorbeeld gebruikten zo’n 17.000 horecazaken al een witte kassa, terwijl er in totaal 23.500 geregistreerd stonden. 6500 horecazaken hadden hun witte kassa met andere woorden nog niet aangesloten. En dan zijn er nog steeds een kleine 8000 restaurants die zich nog niet eens geregistreerd hebben voor de witte kassa.

Dat de witte kassa tijdens de eerste helft van dit jaar nog niet voor ravages heeft gezorgd, heeft daar alles mee te maken. Cijfers van handelsinformatieleverancier Roularta Business Information tonen aan dat het aantal faillissementen bij restaurants, hotels en cateringbedrijven tussen januari en mei van dit jaar licht zijn gestegen (met 1,4 procent) en dat aantal stopzettingen in deze sectoren zelfs gedaald is met 3,5 procent tegenover de eerste vijf maanden van 2015.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Toch is dat voor een groot stuk uitstel van executie, want de controles zijn afgelopen week echt van start gegaan. Een horecazaak die niet in orde is met de witte kassa krijgt in eerste instantie een boete van 1500 euro, maar bij herhaaldelijke overtredingen bedraagt de boete telkens 5000 euro. Restaurants, hotels en cateringbedrijven die de witte kassa nu nog niet aangesloten of aangeschaft hebben, zullen dus gedwongen worden om ermee te werken of de boeken neer te leggen.”

Uit vele reacties die NSZ ontvangt van horecazaakvoerders zonder witte kassa blijkt dat velen eraan denken om er de brui aan te geven nu ze niet meer onder de radar van de inspecteurs kunnen blijven. De ondernemersorganisatie is er dan ook van overtuigd dat de komende zes maanden à één jaar voor een ware kaalslag zullen zorgen bij zaken die met een witte kassa moeten werken. De federale regering mag dan wel een aantal compensatiemaatregelen genomen hebben in ruil voor de introductie van de witte kassa, waarvan sommige zoals de flexi-jobs goed en succesvol zijn en ook steeds meer intrek vallen, maar de andere maatregelen blijven te beperkt. De horecasector eist een verdere loonlastenverlaging en ook een btw-verlaging naar 6 procent en dat voor voeding en drank.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer