Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

NSZ ziet geen voordeel voor werkgevers in N-VA-voorstel om mensen met burn-out elders te laten werken

NSZ vindt het voorstel van N-VA-parlementslid Jan Spooren om als langdurig zieke elders tijdelijk en deeltijds aan de slag te gaan goed voor werknemers die langdurig ziek zijn en zich opnieuw op de arbeidsmarkt willen wagen, maar ziet anderzijds nergens voordelen voor werkgevers in dit wetsvoorstel. Voor ondernemingen die zulke arbeidsintegratiewerknemers in dienst nemen, zijn er immers geen sociale of fiscale stimulansen. Zij zullen voltijdse en duurzame tewerkstelling blijven verkiezen.

Jan Spooren, kamerlid voor N-VA, heeft een wetsvoorstel klaar om werknemers die langdurig ziek zijn, bijvoorbeeld door een burn-out, via een bijkomende vorm van toegelaten arbeid opnieuw aan het werk te helpen. Die werknemers zouden dan gedurende maximum twee jaar en gedurende maximum 84 uren per maand een arbeidsintegratie-job kunnen verrichten bij een andere werkgever.

NSZ begrijpt dat dit voor langdurig zieke werknemers een springplank kan zijn naar regulier werk, maar ziet geen enkel voordeel voor werkgevers om arbeidsintegratiewerknemers in dienst te nemen. In het wetsvoorstel van Spooren worden er geen specifieke sociale of fiscale modaliteiten voor werkgevers vooropgesteld. Bedrijven blijven voltijdse en duurzame tewerkstelling verkiezen, zeker nu er opnieuw krapte op de arbeidsmarkt is. Tot slot merkt de ondernemersorganisatie nog op dat de oorzaak van burn-out niet alleen bij het werk ligt. Het heeft nog vaker met het privéleven van iemand en diens levensgewoontes te maken.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer