Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

NSZ wil dat handelaars die winkeldief betrappen schadevergoeding krijgen

NSZ wil dat handelaars die winkeldief betrappen schadevergoeding krijgen

Naar aanleiding van de superministerraad over veiligheid vraagt NSZ om een winkeldiefstalboete in te voeren voor winkeldieven. Die regeling is in Nederland sinds een paar jaar landelijk ingevoerd en kent steeds meer succes: de aangiftebereidheid van de handelaars stijgt en het aantal winkeldiefstallen daalt er. Een onafhankelijke organisatie zorgt voor de verdere afhandeling van de boete en zorgt ervoor dat de getroffen handelaar vergoed wordt. “Winkeldiefstal is dan ogenschijnlijk wel een kleine vorm van criminaliteit, maar hij kaapt elk jaar wel 1,5 à 2 procent van de omzet van de handelaar weg”, verduidelijkt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Uit een groot veiligheidsonderzoek dat NSZ voerde en waaraan 825 handelaars hebben deelgenomen, blijkt dat in 2016 52 procent van de handelaars geconfronteerd werd met één of meerdere winkeldiefstallen. Daaruit blijkt dat 38 procent die winkeldiefstal nooit aangeeft bij de politie. Zij vinden dat er toch nooit een gevolg wordt gegeven aan een aangifte van een winkeldiefstal of ervaren, weliswaar in mindere mate, dat het aangeven van dergelijk crimineel feit te administratief en te tijdrovend is. De lage aangiftebereidheid is ergens wel te begrijpen. Er zijn teveel gevallen bekend waarbij een winkeldief amper een paar uur nadat hij werd aangegeven door een handelaar opnieuw opdaagt bij diezelfde handelszaak.

Om winkeldiefstal grondiger aan te pakken en de aangiftebereid van handelaars te verhogen, pleit NSZ in het kader van de superministerraad over veiligheid die vandaag plaatsvindt voor het invoeren van een schadevergoeding die de handelaar de winkeldief kan aanrekenen. In Nederland bestaat die methode al. Handelaars mogen er een schadevergoeding van 181 euro vragen aan de betrapte winkeldief. Voorwaarde is wel dat handelaars dan ook een officiële aangifte doen bij de politie, al is het wel niet nodig dat de politie daarvoor ter plaatse komt. Afrekenen met winkeldieven, heet die praktijk en een aparte stichting is hiervoor bevoegd. Een Nederlandse handelaar die een winkeldief betrapt, hoeft enkel de politie te bellen en met het PV-nummer bij de Stichting Afrekenen met Winkeldieven aan te kloppen voor de schadevergoeding van 181 euro.

De afgelopen jaren heeft de Stichting Afrekenen met Winkeldieven 2,5 miljoen euro geïnd. 65 procent van alle claims wordt door de winkeldieven direct betaald. Wie niet betaalt, krijgt een incassotraject voorgeschoteld. Op die manier wordt 80 procent van alle boetes betaald. De Stichting rekent de handelaar hiervoor 38 euro administratiekosten, wat betekent dat hij finaal 143 euro ontvangt. Wat NSZ opvalt, is dat deze aanpak van winkeldieven vruchten afwerpt. Enerzijds is het aantal winkeldiefstallen gedaald, anderzijds is een handelaar nu meer dan ooit bereid een diefstal aan te geven. Hij weet immers dat de kans groot is dat de dader zal worden bestraft en hij wordt vergoed voor de geleden schade. Die schade omvat niet alleen eventuele zaken die door de dief kapotgemaakt werden, maar ook de tijd die nodig is om alles af te handelen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Daarom vragen we de federale regering om ook in ons land te opteren voor deze aanpak. Winkeldiefstal blijft voor handelaars een constante plaag die op een andere manier moet benaderd worden.” Bijkomend voordeel van deze methode: minder werk voor de rechtbanken, aangezien zij zich enkel zullen moeten buigen over veelplegers en dieven die dure producten  gestolen hebben. De ondernemersorganisatie benadrukt wel dat dat voor de afhandeling van dergelijke boetes met gewerkt worden met een 100 procent onafhankelijke organisatie.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer