Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

NSZ vraagt om Uplace definitief af te voeren

De Raad van Vergunningsbetwistingen vernietigt de bouwvergunning die de toenmalige Vlaamse minister van Ruimtelijk Ordening in 2011 afleverde aan Uplace, een megalomaan shoppingcenter dat in het Vlaams-Brabantse Machelen zou worden neergepoot. “Tijd om Uplace definitief af te voeren”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dergelijke projecten verstikken niet alleen de kleinhandel, ze hebben in het verleden ook al hun ondeugdelijkheid bewezen.”

NSZ is tevreden dat de Raad van Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning van Uplace vernietigt. De bouwvergunning werd in 2011 afgeleverd  door de toenmalige Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening. Jammer dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen dit dossier zo lang op de tafel heeft laten liggen. Want dit creëert onzekerheid bij alle betrokken partijen, zegt NSZ. Toch reageert NSZ tevreden omdat er amper een draagvlak is voor dit project en al zeker niet bij de lokale handelaars. Uit eerder onderzoek van NSZ bij kleinhandelaars uit de provincie Vlaams-Brabant en enkele steden daarbuiten (Brussel, Mechelen, Aalst en Dendermonde) bleek dat 77 procent gekant is tegen de komst van Uplace.

Onlangs gaf de minister van leefmilieu Joke Schauvliege nog een milieuvergunning. Deze wordt nu “on hold” geplaatst totdat Uplace nu een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zou krijgen. NSZ hoopt evenwel dat niet alles opnieuw herbegint en dat nu voor altijd de plannen voor Uplace worden opgeborgen. De ondernemersorganisatie begrijpt ook nog steeds niet waarom verschillende partijen waaronder de Vlaamse regering zich mordicus achter Uplace schaart. Terwijl in de Verenigde Staten, waar exuberante ‘shopping malls’ tot voor kort de norm waren, opnieuw wordt ingezet op aangename centra met heel wat winkelmogelijkheden, beslist Vlaanderen alsnog op een trein te stappen die zijn ondeugdelijkheid heeft bewezen. En dat terwijl de Vlaamse regering in haar startnota winkelen de mond vol had van het beschermen van lokale winkels in de centra van steden en gemeenten. Die nota blijkt volgens NSZ bovenal loze praat te zijn.

NSZ raadt alle voorstanders aan om ook naar Europese voorbeelden te kijken. Steden als Milaan, Barcelona, Berlijn of Kopenhagen bijvoorbeeld kiezen systematisch voor een gezonde mix van klein- en groothandel, waarbij alle winkels ingebed zitten in het centrum en niet op één of andere kunstmatige plek buiten de stad. Dat maakt die steden een pak aantrekkelijker, leef- en winkelvriendelijk en veilig. Blijkbaar wil de Vlaamse regering daar niet van weten.

Hallucinant is bovendien dat er in het Brusselse op nog geen 10 kilometer van mekaar drie van die grootschalige winkelcentra worden voorzien. Naast Uplace is er op de Heizelvlakte Neo voorzien en aan de Van Praetbrug, op de grens tussen Laken en Schaarbeek, staat Just under the Sky gepland. “Niemand zal baat hebben bij die overdaad aan winkelmogelijkheden. Bovendien maken dergelijke projecten kleinhandelaars, uit Brussel, de rand en delen van Vlaams-Brabant kapot”, besluit de NSZ-voorzitter.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer