Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

NSZ voorstander van vaderschapsverlof voor zelfstandigen, maar gefinancierd door de algemene middelen

NSZ voorstander van vaderschapsverlof voor zelfstandigen, maar gefinancierd door de algemene middelen

Federaal minister voor Zelfstandigen en Kmo’s Willy Borsus wil het sociaal statuut van de zelfstandigen versterken door onder meer vaderschapsverlof toe te kennen aan de mannelijke zelfstandigen. Daar is ruim driekwart van de zelfstandigen voor gewonnen, zo bleek uit onderzoek dat NSZ afgelopen maand voerde. Voorwaarde is wel dat dit vaderschapsverlof betaald wordt door de algemene middelen en niet door het sociaal statuut van de zelfstandigen. In het voorstel dat nu op tafel ligt, is dat niet het geval. “Jammer”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “want er zijn belangrijkere prioriteiten in het sociaal statuut, zoals een uitkering bij ziekte vanaf dag één en hogere pensioenen.”

Nog voor het zomerreces legt minister Borsus het voorstel op tafel van de ministerraad om zelfstandigen ook het recht te geven op vaderschapsverlof. Net als de werknemers zouden de zelfstandigen dan de kans krijgen om 10 dagen vaderschapsverlof op te nemen en hiervoor een uitkering te krijgen. De hoogte van die uitkering ligt nog niet vast, maar zou, gezien het wetsvoorstel van Groen en Ecolo waarop minister Borsus zich baseert, wel eens even hoog kunnen zijn als de moederschapsuitkering die vrouwelijke zelfstandigen krijgen tijdens hun moederschapsverlof, namelijk 458,31 euro bruto per week.

76 procent van de mannelijke zelfstandigen is voorstander van vaderschapsverlof, zo bleek uit een enquête van NSZ waaraan vorige maand 535 mannelijke zelfstandigen deelnamen. Alleen vindt NSZ dat dit ouderschapsverlof niet gefinancierd mag worden door het sociaal statuut, maar wel door de algemene middelen. Iemand wordt immers vader als mens en niet als werknemer of zelfstandige. Het statuut waarbinnen iemand werkt heeft volstrekt niets te maken met het vaderschapsverlof.

Het sociaal statuut van de zelfstandigen mag dan wel in boni zijn, maar binnen dat statuut zijn er volgens NSZ belangrijkere verbeteringen te realiseren dan de introductie van het vaderschapsverlof. Voor zelfstandigen staan een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid vanaf dag één en hogere pensioenen veel hoger op de verlanglijst dan vaderschapsverlof.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer